Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BREZOVICA OPET NA NOGAMA

Milane, nismo ti dali glasove za kompostanu

U naselju Odranski Strmec održan prosvjed protiv izgradnje kompostane
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/9
09.02.2018.
u 10:30

Građani su se digli na noge jer Brezovicom i okolnim mjestima kruži bauk da će kompostana biti zagađivač voda i njihova plodnog tla

Saga “Kompostana Obreščica” dobila je novi nastavak, a kako govore stanovnici ove zagrebačke gradske četvrti, njihova borba protiv ovog projekta, za koji tvrde da nije lokalni nego širi gradski problem, tek je počela.

‘Voda, zrak i šume su kod nas’

Stanovnicima Odranskog Strmca najavljeno je da će se kompostana graditi na lokaciji koju oni smatraju nepogodnom te preblizu kućama. Zbog toga su jučer organizirali prosvjed, pritom iznoseći razloge zbog kojih smatraju da njihov kraj nije pogodan za lokaciju kompostane.

Građani kažu da ih se nije informiralo na vrijeme o njezinoj gradnji, te da zbog toga Grad nije postupio u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša. Osim toga, stanovnici ovog kraja posebno napominju da se u dosadašnjoj dokumentaciji spominjao samo biorazgradiv otpad, a da se sada govori o jestivim uljima i mastima iz uslužnih djelatnosti, s čijim se odlaganjem u kompostani naročito ne slažu. Isto tako, stanovnici se boje da će i najstariji odloženi mulj koji stoji na deponijama pročistača otpadnih voda završiti upravo kod njih.

– Pola Zagreba pije vodu koja izvire tu kod nas, zašto nikoga nije briga za čisti okoliš – pita se mještanin Drago Kostenjak koji dodaje da je došao na prosvjed, ne zbog sebe, već zato što se bori za dobrobit svoje unučadi.

Stanovnicima se pridružio i Mjesni odbor, čija je predsjednica Renata Celićek rekla da se u svemu slaže s građanima

– Mi se nemamo namjeru nikamo seliti, zato smo raspisali peticiju o protivljenju ovom projektu koju su potpisali svi stanovnici Odranskog Strmca. Ovdje su voda, zrak i šume, ne treba nam kompostana, a u Zagrebačkoj županiji ima dovoljno prostora za njezinu gradnju – rekla je Celićek, poručivši da se u svemu slaže sa stanovnicima te da su s prosvjedima tek počeli.

Na pitanje koji su im daljnji koraci, aktivisti ovog kraja govore da će 13. veljače doći u Staru gradsku vjećnicu u Zagreb na javnu raspravu o nacrtu plana za gospodarenje otpadom gdje će još jednom ponoviti sve što ih muči.

– Zajedno smo jači – poručuju stanovnici Odranskog Strmca koji su pozvali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se “udostoji javiti u Brezovicu” i da kompostana na izborima sigurno ne bi prošla.

Bandić smiruje situaciju

Upravo se gradonačelnik Bandić jučer i oglasio o ovom pitanju, pokušavajući smiriti situaciju.

– Onih koji žele zakuriti problem, uvijek će naći način da ga zakure. Na posljednjim izborima 74 posto Brezovice je glasovalo za mene, mislim da to dovoljno govori – rekao je Bandić, koji je na upit o tome zašto tamošnji stanovnici na vrijeme nisu obaviješteni o izgradnji kompostane, poručio da je to što je rekao “pametnom dosta”.  

Pogledajte i galeriju: Tribina o izgradnji kompostane u Brezovici

U naselju Odranski Strmec održan prosvjed protiv izgradnje kompostane
1/11

Komentara 7

Avatar Vucibatina
Vucibatina
11:42 09.02.2018.

Kompostanu u Kozari putove ili Dubravu tamo su ti glasaći ?

KA
kažemja
12:26 09.02.2018.

Nije mi vas uopće žao. Dao Bog svakom kvartu koji je glasao za Mikija po jednu kompostanu .Sve dok je ovaca neće falit vune.

Avatar Grunf
Grunf
10:59 09.02.2018.

samo vi glasajte za Ban Ditića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije