Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB

Bandić ima većinu: Mikulić izabran za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine!

Milan Bandić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
10.07.2017.
u 18:18

Potpredsjednici Skupštine postali su Ana Stavljenić Rukavina i Krešimir Kartelo iz vladajućih te Rajko Ostojić i Jozo Miličević iz oporbe

Treći put i Bog pomaže – voli tako reći gradonačelnik Milan Bandić, a danas mu je, čini se, potpuno izašao u susret. Gradska je skupština konačno konstituirana, za predsjednika je, s tankih 26 od 51 glasa, izabran HDZ-ov Andrija Mikulić, a većina koju čine upravo HDZ-ovci, lista Brune Esih i bandićevci poslije Velike Gospe odlučivat će o promjeni Trga maršala Tita.

U sporazumu i 17 projekata

Pregovori, međutim, nisu išli posve glatko jer, nakon što je sjednica odgođena prije deset dana, ni danas ujutro zastupnici nisu na vrijeme bili spremni sjesti u svoje klupe. Konstituiranje je, umjesto u deset, počelo u 13 sati, i to zato što Branko Lustig s Bandićeve liste nije želio potpisom jamčiti da će glasovati za preimenovanje trga.

Svoje je skupštinsko mjesto nakon toga stavio u mirovanje „iz osobnih razloga“, a na njegov je stolac sjeo Vjekoslav Jeleč. A upravo jamčenje većine, objasnio je Andrija Mikulić, ono je o čemu su današnji skupštinski saveznici i razgovarali posljednjih tjedan i pol.

– Stabilnost većine bio je glavni predmet razgovora, podijelili su se skupštinski odbori, a u sporazumu je i 17 projekata vezanih uz bolji život u Zagrebu – rekao je Mikulić.

Nakon što se prvo nećkao oko otkrivanja detalja iz sporazuma, a na kraju ipak kazao da je riječ o obećanjima prije lokalnih izbora, ali i o ispunjenju amandmana koje je njegova stranka dala na prošlo donošenje proračuna. Obnova fasada i gradnja dječje bolnice, istaknuo je, od najvažnijih su projekata.

Milan Bandić
1/11

Čistom trgovinom većinu od tri stranke ocijenila je opozicija, u kojoj su danas najglasniji bili pripadnici platforme Zagreb je naš.

– Predizborna obećanja prekršio je i gradonačelnik jer je govorio kako će se o Trgu maršala Tita odlučivati na referendumu, a i Bruna Esih, koja je rekla da s njim nikako neće u koaliciju – rekao je Tomašević. Da su trgovci, uzvratio je Zlatko Hasanbegović, zatajili bi tu najvažniju točku svog programa, a i svoje birače, što nisu željeli učiniti.

Mogla je biti i drukčija većina

– Mogla se stvoriti i drukčija većina, u svakom trenutku postojala je opcija da s bandićevcima ide tko hoće – kratak je bio Hasanbegović.

Konačnim konstituiranjem Skupštine zadovoljan je bio i Bandić, koji je ocijenio da je sada „povijesni trenutak za preimenovanje trga“.

Otkrio je i da su mu dvojica stričeva poginula na Sutjesci i dvojica na Bleiburgu, a i da inicijativa za novo ime trga postoji još od 1993. godine.

Za potpredsjednike Skupštine izabrani su Ana Stavljenić Rukavina iz Stranke rada i solidarnosti, Rajko Ostojić iz SDP-a, Krešimir Kartelo s liste Brune Esih i Jozo Milićević s liste Sandre Švaljek.     

Komentara 248

CA
carlo20
10:58 10.07.2017.

Jugo-šovninisti i sdp gubitnici se još nadaju.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
11:50 10.07.2017.

josip brot tito na listi najvećih svjetskih zločinaca zauzima 13. mjesto ....odgovoran za smrt 570 tisuća ljudi nakon svibnja 1945 (uglavnom hrvata ) tako da je svima jasno koji su ti koji ga obožavaju

ZL
zlako
13:01 10.07.2017.

Da si partizani bili antifašisti prvo bi sebe kao najveće fašiste strelali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije