Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski uspjeh gimnazijalki

Mi sa šest ruku sviramo klavir kao jedna osoba

klavir
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
17.05.2018.
u 22:01

Višesatno svakodnevno vježbanje donijelo im je prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju za šesteroručno i osmeroručno sviranje klavira

Sve tri pohađaju i opću gimnaziju i Srednju glazbenu školu Pavla Markovca, a još stignu i na tečaj talijanskoga jezika ili na probu s kazališnom grupom. Najviše vole i svirati i slušati Chopina, a u klavir su zaljubljene posljednjih devet godina. Upravo im je ljubav prema glazbi uz višesatno svakodnevno vježbanje donijela prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju za šesteroručno i osmeroručno sviranje koje se održalo krajem travnja u Marktoberdorfu. One su Lana Jurinić, Katarina Bulović i Lucija Kuveždić, u svijetu klasične glazbe u koji se polako ali sigurno probijaju poznatije kao Trio Lakalu.

Novo natjecanje u Bugarskoj

– Za natjecanje smo počele vježbati još krajem prošloga ljeta kada smo dobile program. Naime, program za sviranje dobile smo kako bismo došle spremne na predmet komorna glazba u sklopu kojeg i sviramo šesteroručno – rekla je Lana Jurinić. Prije natjecanja u Njemačkoj, Trio Lakalu u disciplini šesteroručnoga sviranja okušao se na domaćem terenu na natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe i plesa koje se održalo u prosincu prošle godine.

– Pobjeda na nacionalnom natjecanju djevojke je automatski kvalificirala na njemačko natjecanje na kojem je nastupilo dvanaest ansambala iz cijeloga svijeta. Osvojeno prvo mjesto u Marktoberdorfu osiguralo im je pak sudjelovanje na natjecanju u Albeni u Bugarskoj koje će se održati početkom iduće školske godine. Inače, to su jedina dva natjecanja takve vrste u svijetu – govori ponosna profesorica Jelica Kuzmin te dodaje kako su djevojke osvojeni novac s natjecanja odlučile pokloniti knjižnici svoje glazbene škole za nabavu novih nota.

Vježbamo i solo sviranje

Kao glavni razlog uspjeha djevojke ističu dobru organizaciju.

– Osim vježbanja za natjecanje, nismo smjele zapostavljati ni vježbanje za solo program, kao ni obveze koje imamo u gimnaziji. Mislim da je upravo puno obveza koje svaka od nas svakodnevno ima ono što nas motivira na rad – poručile su djevojke te dodale kako su se sastajale svake subote na zajedničkim probama koje su se poprilično znale odužiti, ali sada vide i da se itekako isplatilo.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar pmakovic
pmakovic
22:27 17.05.2018.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije