Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premješten iz Zoološkog vrta

Medvjedić Matija prilagođava se životu u utočištu

Medvjedić Matija
Foto: Zoološki vrt Zagreb
1/5
05.07.2019.
u 11:18

Matija je nakon odlaska iz Zoološkog vrta u utočište prvih dana intenzivno urlao i bio nemiran, no s obzirom na to da je imao težak životni početak ostavši bez majke, stručnjaci vjeruju da će uz mnogo rada i pomoći iskusnog osoblja problemi u njegovu razvoju biti prevladani

Medvjedić Matija koji je u veljači ove godine pronađen na cesti kraj Vrbovskog bez majke, prilagođava se životu u utočištu u Kuterevu, gdje je smješten nakon odlaska iz Zoološkog vrta u Zagrebu, priopćili su u petak Prijatelji životinja.

Prema informacijama voditelja utočišta u Kuterevu, Matija je nakon odlaska iz Zoološkog vrta u utočište prvih dana intenzivno urlao i bio nemiran, no s obzirom na to da je imao težak životni početak ostavši bez majke, stručnjaci vjeruju da će uz mnogo rada i pomoći iskusnog osoblja problemi u njegovu razvoju biti prevladani.

"Trenutačno stanje popularnog Matije potvrđuje da je zabrinutost bila opravdana. Da medvjedi izrazito teško podnose male ograničene prostore", poručili su Prijatelji životinja.

Naglašavaju da medvjedi iznimno pate u zatočeništvu, ali da je novim Zakonom o zaštiti životinja u Hrvatskoj to zabranjeno, a dopušteno držanje životinje u utočištu i zoološkom vrtu.

"Utočišta za medvjede jedina su mjesta koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja", stoji u priopćenju.

Udruga je ujedno kritizirala i držanje medvjeda u zoološkim vrtovima, zbog čega su o Matijinom lošem stanju i držanju u Zoološkom vrtu u Zagrebu apelirali nadležnim službama.

"Ostali nezakonito držani medvjedi u Hrvatskoj čekaju svoj odlazak u utočišta... uključujući i medvjede kod Macole, koji bi uskoro trebali biti premješteni u Kuterevo ili u neko od inozemnih utočišta kroz program izmještanja svih medvjeda koji u Hrvatskoj žive u zatočeništvu", napominju Prijatelji životinja.

Pozdravili su i potez Ministarstva poljoprivrede, koje je u sporazumu s organizacijom Four Paws zajamčila da privatnim osobama neće dopustiti novo držanje medvjeda, kako je Zakon o zaštiti životinja i predvidio.

"Međunarodna organizacija Four Paws u stalnom je kontaku s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede te zajednički rade na realizaciji plana dogovorenog u travnju ove godine, a organizacija je na sebe preuzela cjelokupno organiziranje i financiranje plana izmještanja medvjeda, što uključuje veterinarske preglede, do logistike i smještaja", stoji u priopćenju.

Prijatelji životinja naglasili su da s organizacijom intenzivno rade na pripremanju prijevoza i na premještaju preostalih zatočenih medvjeda za koje učestalo zaprimaju prijave turista o držanju medvjeda.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar dkoor
dkoor
13:30 05.07.2019.

Krasne životinje, nadam se da će mu na dalje ići malo lakše u životu...

Avatar mrkyyy
mrkyyy
12:52 05.07.2019.

Drž se rođak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije