Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vapaj medicinskih sestara

Zaštitite nas od psovki i pljuski

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
08.02.2018.
u 16:58

Medicinske sestre traže da se napad na njih tretira kao napad na službenu osobu. Smatraju da bi se time broj agresivaca znatno smanjio

Medicinske sestre prve su u kontaktu s pacijentima i prve su izložene njihovu nezadovoljstvu, ljutnji i agresiji što znači da su najčešće prve na liniji napada, a verbalno nasilje svakodnevna je, gotovo uobičajena pojava, ističu iz Komore sestara.

Češće napadaju osobe koje su u pratnji pacijenata, dodaju sestre iz KB-a Sveti Duh. Nakon što se napad dogodi, od Komore mogu tražiti pravno savjetovanje, a protiv napadača mogu jedino podignuti osobnu tužbu. Obraniti se trenutačno jedino mogu pozivom policiji, kako najčešće završavaju slučajevi napada.

Za medicinskom sestrom zatvorio je vrata i pokazao pištolj. Zahtijevao je da ga čim prije prime prijeteći da bi mogao upotrijebiti vatreno oružje. Sestru i ostalo medicinsko osoblje postrojio je uza zid. A sve je srećom prestalo dolaskom policije, čiji su ga djelatnici uspjeli nagovoriti da preda pištolj.

Situacija je to koju pamti Vesna Konjevod, glavna sestra Klinike za kirurgiju KB-a Sveti Duh, u kojoj su se jednom našle medicinske sestre te bolnice.

Brzo se smire

Bilo je to, doduše, u godinama poslije Domovinskog rata, kada je posjedovanje oružja bilo češće nego danas. No sličnih događaja tijekom godina nije nedostajalo. I sada sestrama te bolnice nije neobično od pacijenta doživjeti naguravanje, a verbalni napadaji postali su svakodnevica, tako da većinu njih zaborave gotovo istog trenutka kada se dogode.

– Naučile smo tako funkcionirati. U jednom trenutku slušamo prijetnje, bude vikanja i psovanja. No za tri minute moramo se smiriti i ponašati se kao da se ništa nije dogodilo. Jer nakon toga moramo raditi još dodatnih 7, 8 ili 10 sati. Sretne su one sestre kojima se u tijeku napada pojavi doktor. Tada se agresivci smire – kaže Vesna Konjevod. I ona i glavna sestra KB-a te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Marina Rukavina slažu se – napad na medicinsku sestru trebao bi se tretirati kao napad na službenu osobu. Zatražila je to i službeno Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) apelirajući na izmjenu Kaznenog zakona, nakon što je prošli tjedan muškarac pljusnuo sestru u domu zdravlja u Splitu. Podržao ih je i ministar zdravstva Milan Kujundžić dodajući da ljude koji rade u medicinskoj struci treba zaštititi, no da je za izmjenu zakona nadležno drugo ministarstvo. Dok se to ne dogodi, zdravstvene ustanove morat će se same pobrinuti oko zaštite. Na ulazu hitne pomoći KB-a Sveti Duh tako već četiri mjeseca po noći stoji zaštitar iako ne bi škodilo, dodaje Marina Rukavina, da tamo bude i po danu.

Prijavljuju najdrastičnije

– Upravo je centralni hitni prijam mjesto na kojem se napadi najčešće događaju. Vodimo i evidenciju putem obrazaca koje osoblje mora ispuniti. Tako smo u 2017. zabilježili 61 verbalni i četiri fizička napada, no te brojke nisu realne jer se većina toga, uglavnom verbalnih napada, i ne prijavi. Pacijenti imaju svoja prava, a koja su naša? – pita Marina Rukavina dodajući da su mnogim sestrama sitni napadi postali normalni iako to ne bi smjelo biti tako.

Komentara 34

EL
elkomadante
17:11 08.02.2018.

budemo, kada ne budete puštali preko reda 20 ljudi dok drugi čekaju 5 sati

Avatar duka4
duka4
18:02 08.02.2018.

zivimo 20 km od ginekologa, zena zove sat dva i nitko se ne javlja. ništa sjednemo u auto i odemo na verudu u puli. samo da bi se narucili. a kad tamo sestre sjede njih dvije, vrata otvorena i umiru od smjeha.... jedna kaze ovako.... došla ona meni tu i pizdi sta se ne javljam na telefon, ma bas cu se ja njoj javit dok ona češka onu stvar kući. eto to sam cuo na svoje uši, kaoi 6,7pacijentica. pa došlo mi jene da joj šamar lupim vec fa razbijem cijelu ordinaciju....

DU
Deleted user
17:42 08.02.2018.

Naravno da treba zastititi med.sestre od nasilja isto kao sto mislim da treba zastititi pacijente od bahatih i neljubaznih sestara... Koliko se sjecam one ljubazne sestre (koje su u manjini) sigurno nikada nemaju problema s pacijentima, jos dodju doma sasa hrpom kave keksa i cega sve ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije