Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
More u Zagrebu

Malo paštete od ugora pa za desert lumblija

08.03.2018.
u 12:33

Mirisi i okusi naših otoka gostuju na Jelačićevu trgu do 14. ožujka.

Ulje gospine trave, med od drače, rakija od mirte, sušene smokve, arancini, galentini, motar, ali i kreme od smilja, lavande, citrusa... Mirisi i okusi s Prvića, Ugljana, Paga, Raba, Korčule, Visa, Pelješca i drugih otoka šire se Jelačić placem sve do 14. ožujka, do kada je otvoren preduskrsni sajam “Hrvatski otočni proizvodi”.

Izlažu se autohtoni proizvodi iznadprosječne kvalitete, nositelji oznake “Hrvatski otočni proizvod” kojom se potiču mladi OPG-ovci na ostanak na svojim otocima. I zaista, izlagači na sajmu većinom su mladi ljudi koji su preuzeli obiteljsko gospodarstvo ili obrt te nastavili s proizvodnjom tradicionalnih delicija, ali i odjevnih predmeta, kao i kozmetičkih pripravaka.

Uskoro na listi baštine

– Zagrepčani su vrlo dobri domaćini i znaju prepoznati kvalitetu. Svi vole sunce i more i svojim proizvodima, ali i duhom, upravo to donesemo u metropolu – govori Sanja Protić s Korčule.

1/11

Njezin je hit-proizvod, navodi, tradicionalni kolač koji se peče već više od dvjesto godina samo u Blatu na Korčuli, tzv. lumblija. Priprema se od orašastih plodova, naranče, limuna, anisa, cimeta, muškatnog oraščića i varenika, odnosno mediteranskoga nektara od grožđa. Nazivaju ga i kolačem nezaborava, a za Korčulane je više od slastice.

– Kada je na otoku prestala francuska vladavina, otišao je i vojnik-pekar koji je poklonio kolač mladoj Blajki uz riječi “n’oublie pas”, što znači “ne zaboravi”. Djevojka je to čula kao lumblija i taj je naziv ostao do danas – objašnjava Sanja Protić te dodaje kako se korčulanska delicija uskoro trebala naći na popisu jela hrvatske baštine.

Masline, matar, kapare

Da su zadovoljni sajmom, pokazuje i mladi bračni par Borac-Antunović koji Zagrepčanima za sajmišnih dana svakodnevno iz pećnice pelješke slastičarnice Croccantino nudi svježe slastice poput krokanata, poznatijih kao kapetanski poklon, amareta, galetina, ali i sirnice, najprepoznatljivijeg okusa Pelješca.

– Svako jutro moji roditelji peku pelješku sirnicu te je autobusom šalju u Zagreb kako bi posjetitelji sajma imali svjež proizvod – govori Marija Antunović te dodaje kako kupcima nije žao izdvojiti novac za proizvode koje nudi sa suprugom Ivanom Borcem jer imaju povjerenja u ono što kupuju.

Iako na sajmu prednjače slatki štandovi, može se naći i pokoji slani. Pa se nude, primjerice, ručno rađene pikantne riblje paštete od tune, ali i od ugora. Ravno s Visa u srce Zagreba stigao je i niz drugih primamljivih namaza koji su u djetinjstvo vratili i ministra Lovru Kuščevića. OPG Nine Zanki tako na svom štandu nudi i tapenadu, namaz od maslina iz vlastitoga vrta s inćunima, kao i kapare te matar u vinskom octu.

– Ovdje izlažem već deseti put, a s obzirom na potražnju, bit će ih još barem toliko – zaključuje Nina Zanki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije