Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
65 POSTO BRUTO PLAĆE

Majke odgojiteljice: Smanjuju nam naknade; Grad: Nije istina, bit će veće

Ilustracija
Luka Stanzl / Pixsell
18.04.2018.
u 08:44

Mijenjaju se još neke stavke, pa će status moći tražiti i roditelji čija najmlađa djeca s invaliditetom idu u vrtić u svrhu rehabilitacije

Četiri tisuće kuna – toliko će ih, izračunale su mame, koštati nova odluka o roditeljima odgojiteljima, koja će se na sjednici Skupštine naći sljedeći tjedan. Predlaže se, naime, potpuna njena izmjena jer gotovo svaki je članak Grad odlučio izmijeniti, a roditeljima koji su korisnici mjere uvedene krajem 2016. godine, za oko je posebno zapeo onaj u kojem stoji da će im se, umjesto iznosa prosječne hrvatske plaće, na račun isplaćivati 65 posto prosječnog mjesečnog dohotka u Zagrebu.

Caka je u brutu i netu

– Kod nas su primanja nešto veća nego u ostatku Hrvatske, ali 65 posto prosječne plaće nama će donositi tristotinjak kuna manje svakog mjeseca – požalile su nam se mame odgojiteljice, kojima trenutačno mjesečna primanja, kako same objašnjavaju, variraju jer ovise upravo o tome kakav je prosjek plaće tog određenog mjeseca u Hrvatskoj. Oko 3800 kuna neto iznos je, kažu, koji dobivaju najčešće, a ako je državni prosjek bio dobar, njihova se mjesečna plaća zna popeti i na četiri tisuće.

– Sad će iznos biti zacementiran jer će se, primjerice, za ovu godinu gledati zagrebački prosjek od osam mjeseci prethodne godine. Zacementiran i niži – zabrinute su mame, koje su status zatražile upravo kako bi mogle ostati kod kuće i brinuti se za svoje klince, a ne o tome hoće li imati dovoljno novca za njihov odgoj. U Gradu pak poručuju, razloga za brigu nema. Do odstupanja u mjesečnim iznosima će doći, ali ne značajnog jer “caka je u brutu i netu”.

– Dosad je roditeljima bruto isplaćivan neto iznos prosječne hrvatske plaće za prethodni mjesec, dok će odsad dobivati bruto 65 posto bruto iznosa plaće u gospodarstvu u Zagrebu, i to prosjek od siječnja do kolovoza prethodne godine – objasnili su u Gradu. Jednostavnijim rječnikom, iznos koji sad izgleda manji neće to zapravo i biti jer se radi o bruto plaći, a ne neto, kako se računalo do ovog mjeseca. Konkretno, primjerice, ovog će mjeseca roditeljima na račun sjesti 3992,65 kuna jer je prosječna neto plaća u državi 6189 kuna, a taj iznos njima se isplaćuje bruto. Ako Skupština sljedećeg tjedna izglasa izmjenu odluke, u svibnju dobit će 4035 kuna neto jer 65 posto bruto iznosa plaće u zagrebačkom gospodarstvu iznosi 6255 kuna. Maksimalno komplicirano, ali trajno učinkovitije, kažu u Gradu, jer iznosi tako roditeljima neće varirati kao dosad.

Prijave riješe u roku keks

Nije to, međutim, glavni razlog mijenjanja Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. U nju se dodaju stavke kojima će se omogućiti da status dobiju i roditelji koji imaju djecu s invaliditetom, a koja pohađaju određene predškolske ustanove u svrhu rehabilitacije. Podsjećamo, najmlađa djeca dosad, ako je roditelj htio primati naknadu od Grada, nisu smjela ići u vrtić. Također, naknade će moći primati i roditelji čija najstarija djeca imaju više od 26 godina, u slučaju da to dijete ima invaliditet trećeg ili četvrtog stupnja. Ono što roditelje odgojitelje, međutim, također zabrinjava jest sve veći njihov broj, a jednak iznos za naknade rezerviran u proračunu.

– Statusi se dobivaju neuobičajenom brzinom. Jedan je roditelj predao zahtjev krajem prošlog tjedna i već su ga zvali da dođe potpisati papire – rekla nam je jedna od mama odgojiteljica, kojih trenutačno ima oko 3400. Novi iznosi naknada, ne prijavi li se za status više nitko, Grad će u ovoj godini stajati 255,2 milijuna kuna, dok je u proračunu za mjeru roditelj odgojitelj planirano 55,2 milijuna manje.

Komentara 26

CR
CrniP
09:29 18.04.2018.

Doktorici u hitnoj (sa plaćom 10000+) se ne isplati biti od građana subvencionirana "majka odgojiteljica"; zato će ona sa 3 klinaca i dalje raditi noćne, kako bi od prireza mogla platiti "majki odgojiteljici" za njezina 3 klinca, jer se njoj ne isplati raditi za 4000 kn na nekome - manje zahtjevnome poslu, u skladu sa svojim mogućnostima?!? I onda se pitate zašto ta "doktorica iz hitne" odselili u Švedsku????

Avatar niwrad
niwrad
09:59 18.04.2018.

Meni kao građaninu koji plaćam porez majke odgojiteljice ne vrše javne usluge, ne osiguravaju javna dobra niti me štite od kriminalaca, prevaranata, lopova, obijesnih vozača, itd. Po kojoj osnovi onda moj novac odlazi u džepove tih majki? Pa, po osnovi nečije ideologije. Onaj tko ima ideologiju financijske dobrobiti majki odgojiteljica neka ih financira iz svojeg privatnog džepa, a ne da krade javni novac građana i tako provodi svoju ideologiju.

AN
ante92
09:29 18.04.2018.

Odvratno, šišanje poreznih obveznika za djecu bandićevih birača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije