Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt u kolijevci

Majka se probudila i vidjela da je njezino novorođenče umrlo

rodilište
Dino Stanin/Pixsell
Autori: Sonja Hoffman, Ivana Rimac Lesički
13.01.2011.
u 16:16

Iako se u prvi mah činilo da je riječ o majci koja je zaspala tijekom dojenja i ugušila dojenče, nalazi obdukcije pokazuju da je u pitanju “smrt u kolijevci”

Mlade majke koje su svoju djecu na svijet donijele u prosincu u bolnici Sv. Duh proživjele su šok kakav smo navikli vidjeti samo u filmovima. Naime, na Odjelu babinjača na kojem majke borave sa svojom tek rođenom djecom 24 sata, dogodila se tragedija – mlada je majka zaspala i probudila se s mrtvim dojenčetom u naručju.

Uzrok ostaje neotkriven

– Odmah smo poduzeli sve što zakon u takvim situacijama nalaže, a nalazi obdukcije isključili su da je uzrok djetetove smrti gušenje – rekao je ravnatelj bolnice dr. Miran Martinac.

Iako se na prvi pogled činilo da je majka, premorena nakon porođaja, zaspala na s djetetom na dojci i nehotice ugušila svoje čedo, nalaz patologa otkrio je da je riječ o sindromu iznenadne dojenačke smrti. Od tog sindroma, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2009. godini umrlo je devetero dojenčadi, a karakterističan je po tome što uzrok smrti uglavnom ostaje neotkriven.

– Smrt u kolijevci jedan je od najčešćih uzroka dojenačke smrti u svijetu, a neobično je u ovom slučaju što on inače pogađa djecu između trećeg i šestog mjeseca života – rekla je doc. Emilija Juretić, pedijatrica s Klinike za ženske bolesti i porođaje u Petrovoj. Što se uzroka tiče, on sa sigurnošću još nije otkriven pa se smrt novorođenčeta teško može predvidjeti ili prevenirati.

– Ispitivanja kažu da uzrok može biti skriven iza respiratornih infekcija koje uzrokuju promjene u otpornosti dojenčeta, ali i metaboličke bolesti, čak i promjene u timusu (prsnoj žlijezdi koja je središnji organ imunološkog sustava i najaktivnija je do treće godine djetetova života op.a) – objasnila je doc. E. Juretić.

Sumnjalo se i da su ovom sindromu podložnija nedonoščad, no to se, upozorava doc. Juretić, čak ni u dojenčadi s apnejom (prestanak disanja u snu, op.a.) nije pokazalo točnim.

Komentari na forumu

Iako je patološki nalaz isključio gušenje kao uzrok smrti djeteta na Sv. Duhu, među ostalim trudnicama raširila se upravo takva verzija nesretnog događaja. Komentiraju o tomu i pišu čak i na forumu te prenose kako je jedna od trudnica koja je tada bila u toj bolnici uplašena za sebe i svoje dijete. Pišu i kako je nesretna majka bila izmorena od porođaja, prematanja, konstantnog buđenja... i da su njezini šok i nesreća dirnuli sve u bolnici.

Komentara 19

Avatar billybull
billybull
17:57 13.01.2011.

najiskrenija sucut majci koja je izgubila svog andjela...

MI
mica1111
19:48 13.01.2011.

...svatko tko je rodio zna da nakon poroda nema spavanja,od tri bebe u sobi uvijek bar jedna plače... ...tu se može zaspati uvrh glave desetak minuta... ...kad bi to tako bilo,koliko ugušenih beba bi tako bilo...a znamo da se toto ne događa... ...što su liječnici i potvrdili...

RA
Rasselas
17:23 13.01.2011.

Zašto taj odjel ima tako primitivan naziv, odjel babinjača?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije