Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
toplo–hladni odnosi

Ma kakav razvod, epizoda APIS samo je predizborno udaljavanje

Drago Prgomet i Milan bandić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
19.06.2020.
u 13:16

Oporba uvjerena da razmirice između Bandića i HDZ-a ne utječu na koaliciju

Spala knjiga na dva slova. Izraz je to koji označava žaljenje zbog naglog pada broja sudionika u nekoj aktivnosti. A i uzrečica koja bi se bez problema mogla primijeniti na scenarij koji se proteklih dana odvija u Gradskoj skupštini, a jučer je došao do svog raspleta – barem u jednom nastavku sapunice u kojoj su glavni likovi zastupnici vladajuće koalicije.

Nije nas konzultirao

U epizodi imena APIS, doduše, vodeću su ulogu imali predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet i HDZ–ov vijećnik Davor Filipović, jedini dvojac iz te stranke koji je odlučio prisustvovati nastavku sjednice na kojoj se raspravljalo o prodaji 49–postotnog udjela Grada Zagreba u toj tvrtki. I prije nego što je dvojac digao ruku protiv prodaje i time išao kontra prijedloga gradonačelnika Milana Bandića, HDZ–ovci su tu točku pokušali povući s dnevnoga reda kako se o njoj ne bi uopće raspravljalo. Učinili su to prije tjedan dana, na početku 34. sjednice, no tada im to nije prošlo jer je većina glasala protiv njihova prijedloga. A onda su se očito HDZ–ovci odlučili za drugi pristup – ako ne može po njihovom, stat će uz bok oporbi.

Od sedmorice HDZ–ovih vijećnika u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma pojavila su se samo dvojica iz redova te stranke. I to dva dana zaredom. U srijedu, kad je nedolazak HDZ–ovaca iskoristila oporba i srušila kvorum, i jučer, kad prodaja APIS–a državi nije izglasana. Rezultat je, naime, bio 24 glasa protiv i 18 za. Uz jednu novost u odnosu na prethodni dan: gradski udio APIS–a preko noći je skočio s 284,2 na 405,9 milijuna kuna. Razlog? U gradskoj su upravi “previdjeli” da su 2007. dokapitalizirali tvrtku s 238,7 milijuna

.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Nemamo interesa u APIS–u, većina toga što se radi u tvrtki radi se za državu – pravdao se Slavko Kojić, bivši pročelnik Ureda za financije i zastupnik gradonačelnikove stranke. Novac od prodaje APIS–a, dodao je Bandić, trebao je biti namijenjen sanaciji šteta od potresa jer je to “prioritet njega i njegove stranke, za razliku od ostalih kojima je prioritet predizborna kampanja”.

– Moja je zadaća da APIS što skuplje prodam – kazao je gradonačelnik.

No, to je, ističe HDZ–ov Ivan Ćelić, tvrtka od strateškog državnog interesa koja upravlja osjetljivim podacima i koja je ključna za provođenje izbora na svim razinama pa je otvaranje natječaja za njezinu prodaju, što je trebao biti idući korak gradske uprave, problematično i iz perspektive nacionalne sigurnosti.

– Kao koalicijskoga partnera gradonačelnik nas nije konzultirao, no to je postalo pravilo. Bilo je tako, naime, i kod donošenja proračuna i kod izmjena i dopuna GUP–a, zbog čega smo i prije reagirali. Nedolazak dijela članova Kluba zastupnika HDZ–a iskaz je nezadovoljstva zbog načina ophođenja prema nama kao koalicijskom partneru. Istinski dijalog preduvjet je za donošenje kvalitetnih odluka u korist Zagrepčana – rekao je Ćelić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pokušaj provokacije?

Još dvojica iz redova skupštinske većine glasala su protiv, Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić iz Bloka za Hrvatsku.

– Očito je zapeo dogovor između gradonačelnika i premijera, a mi bismo trebali biti kućni savjet koji to potvrđuje? Ovo je samo privid sukoba, rade to da bi dobili na vremenu kako bi o APIS–u odlučivali nakon parlamentarnih izbora – kaže Hasanbegović. Da APIS neće biti razlog “razvoda braka” između HDZ–a i stranke Bandić Milan 365, misli i oporba.

– Ovo je samo predizborno prepucavanje, a ne totalno udaljavanje. O statusu APIS–a treba razgovarati, ali ne ovako, uz čudnovati porast cijene. Gradonačelnik će morati pronaći drugi način da zakrpa proračunske rupe koje je napravio svojim nesavjesnim upravljanjem – ističe HNS–ov Tomislav Stojak. Za nezavisnog Renata Peteka, pak, ovaj je potez tek Bandićev prkos i pokušaj da isprovocira HDZ. 

Ključne riječi

Komentara 2

VE
vecernjakovic
14:24 19.06.2020.

kriMilane banditiču iz POGANE vlake, nećeš još dugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije