Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druženej u parku

Likovnim instalacijama Gajničani pokazali što bi voljeli vidjeti u svom kvartu

Zagreb: Drugi dan druženja u parku u Gajnicama
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
21.09.2020.
u 09:01

Svi su mogli sebi pustiti mašti na volju i zamisliti kakav bi sadržaj jednog dana htjeli vidjeti u Parku 101. brigade u Gajnicama, glavnom kvartovskom okupljalištu.

Neke su ideje bile realne - poput roštilja i ležaljki za plažu, a druge su bile više maštovite: vodena platforma, atletska staza, povrnjak za najmanje, staklenik za egzotično bilje... No, svi su mogli sebi pustiti mašti na volju i zamisliti kakav bi sadržaj jednog dana htjeli vidjeti u Parku 101. brigade u Gajnicama, glavnom kvartovskom okupljalištu. 

A te ideje, pretvorene u "život" u obliku kartonskih izreza, jučer su bile izložene po cijelom parku, a sve to dio je dvodnevnog kvartovskog druženja kojem je cilj bio pokazati kako je park dio života, kao i što se sve ondje može i nadodati. Događaj kojem su pristutvovala gotovo sva djeca i njihvi roditelji iz Gajnica organizirao je Otvoreni likovni pogon, a dio je programa Laboratorij Gajnice, kojeg vodi Maša Štrbac.Ona nam je ispričala kako je točno tekao ovaj zanimljiv dvodnevni kvartovski događaj

 

Zagreb: Drugi dan druženja u parku u Gajnicama
1/26

- Umjetnica i krajobrazna arhitektica Valentina Marđetko ilustrirala je želje Gajničana kakav bi sadržaj htjeli u parku i te crteže prvog dana donijela da građani mogu to zajednički obojati. Mislili smo da ćemo imati materijala za cijeli dan ali do 15 sati svi su kartoni već bili obojani. Pa smo brže bolje donosili još kartona, djeca u onda od kuće donosili i svoje neke materijale. Bilo je super - veselo nam prepričava M. Štrbac kako je to sve izgledalo. Događaj je, kaže, namijenjen bio stanovnicima svih uzrasta, no na kraju su sudjelovala uglavnom djeca. 

- I na kraju se to pretvorilo u jednu veliku umjetničku radionicu - kaže Štrbac. Istovremeno s likovnom, održavala se i plesna radionica koju je vodila Una Štalcar-Furač. I ona je, nadodaje Štrbac, trebala obuhvatiti ljude svih dobi no opet su sudjelovala uglavnom samo djeca. 

Foto: Maša Štrbac

- Ali bilo je zabavno - objašnjava Štrbac. Drugi dan obojani kartonski izrezi bili su postavljeni po cijelom parku, a cilj je bio otvoriti diskusiju među stanovnicima kvarta o tome što je parku, ali i naselju općenito, najviše potrebno od sadržaja. 

- I ustanovili smo da im je najviše fali prostor za rekreaciju, poput atletske staze i igrališta - kaže M. Štrbac. 

No, u svakom slučaju, cijele Gajnice ovog su se vikenda dobro zabavile, dok su djeca posebno bila najkreativnija, kako plesom, tako i kroz umjetnost. 

Ključne riječi

Komentara 1

RE
replytoall
12:35 21.09.2020.

Gajnice su još nedavno bile urbani kutak na rubu grada, čovjek se u kvartu osjećao ugodno. Danas izgledaju kao navijački geto, cijeli kvart je prepun jeftinih navijačkih grafita koji među ostalim u isti kontekst stavljaju katoličku crkvu i svoj simbol - vješala. Naravno da je ok vidjeti i koji navijački grafit, ali ovakva poštast jeftinih crteža na nivou učenika 7b i parola koje su daleko od pozitive - rijetko se viđa. Tko ne vjeruje nek se slobodno sam uvjeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije