Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASKOTA SVEUČILIŠNIH IGARA

Legendarni Zagi našao je put do svakog srca, može li Hrki to ponoviti?

zagi i hrki
Foto: Igor Kralj(PIXSELL
1/6
07.07.2016.
u 12:45

Hrki će tako biti nasljednik popularnog Zagija, maskote Univerzijade održane 1987. godine.

Ostalo je još samo nekoliko dana do početka Europskih sveučilišnih igara. Domaćini najvećeg sportskog natjecanja studenata bit će Zagreb i Rijeka.

Igre se odigravaju gotovo 30 godina nakon što je u Zagrebu 1987. godine održana Univerzijada. Za Europske sveučilišne igre akreditirano je više od 10 tisuća osoba, a sudjelovat će 398 sveučilišta s 884 ekipe.

Nogomet, rukomet, vaterpolo, badminton, odbojka, plivanje i košarka samo su neki od sportova u kojima će studenti odmjeriti snage. Neki će se sportovi održavati u Rijeci, a neki u Zagrebu, a tako je raspoređeno otvaranje, odnosno zatvaranje igara.

Kao maskota Europskih sveučilišnih igara odabran je Hrki, simpatični narančasti hrčak plave kose i crvenog nosa. On je odbran nakon natječaja na koji su pristigla 64 rada. Žiri je odbarao tri finalista, a posljednju riječ imali su građani koji su uvjerljivo odabrali Hrkija. Tako je pobijedila kreacija autora Vedrana Redea i Matije Tomšića.

Nasljednik legendarnog Zagija

Hrki će tako biti nasljednik popularnog Zagija, maskote Univerzijade održane 1987. godine. Simpatična vjeverica koja je oduševila mnoge mogla se ponaći na gotovo svakom predmetu.

Iako je prošlo puno godina, Zagija se svi rado sjećaju, a oblikovanje maskote povjereno je Nedjeljku Dragiću. Iako je Univerzijada održana davno Zagi je i dalje ostao popularan pa mu je tako na Jarunu 2012. godine otkrivena spomen ploča.

Foto: Željko Lukunić/PIXELL

Na ceremoniji je bio i Mirko Novosel, idejni začetnik maskote koji je predložio i njegovo ime. Novosel je također bio i generalni direktor Univerzijade.

Kao i svako natjecanje i Univerzijada je imala svoju himnu. Autor je bio Đelo Jusić, a otpjevali su je Trešnjevački mališani.

"Zag-zagi-zagi za Zagreb nek se čuje", dio je vesele pjesme koja odjekivala na svakom koraku.

Izložba "Zagi ususret Hrkiju"

Tanjuri, šalice, majice, kape, sličice, fotografije, ulaznice i akreditacije dio su predmeta koji se nalaze na izložbi "Zagi ususret Hrkiju" koja se do 8. srpnja može razgledati u Gradskoj upravi na Trgu Stjepana Radića, a nakon toga će biti prebačena u Prašku 5.

Maskota Hrki ima težak zadatak nadmašiti popularnost vjeverice Zagija koji je osvojio srca mnogih ljudi. Koja se maskota vama više sviđa?

Foto: Borna Filić/PIXSEL

Komentara 5

TO
tovaravot
14:40 07.07.2016.

zagi ima dusu, napravljen u vremenu kad smo i mi imali vise duse danas. radilo se iz srca a ne sa figama da se okrene kakva lova. sve je bilo drukcije, drustvo je bilo drukcije, ljudi su jedva cekali bititi dio necega "svjetskoga", danas od toga bjeze. zagi zagi zagi!

Avatar Jmslbrod
Jmslbrod
13:15 07.07.2016.

Zasto i sad nije Zagi?!

AO
admini_obrišite_si_mami
15:43 07.07.2016.

Hrki me asocira na hrkanje, hraćak i hrkljuš...totalno fulano...no, tko sam ja da sudim...;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije