Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz postojeći Oltar domovine na Medvednici

Ledina između Poglavarstva i Lisinskog – za novi Spomenik domovini

05.08.2015., Zagreb - Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske i povijesne postrojbe Republike Hrvatske polozili su vijence na Oltar domovine povodom obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.  Pucanjem iz kostelskih pistola (kubura), ispaljen
Jurica Galoić/Pixsell
01.10.2015.
u 10:00

Želi se trajno obilježiti borba hrvatskog naroda za slobodu i neovisnost

Na velikoj ledini između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Gradskog poglavarstva na Trgu Stjepana Radića izgradit će se Spomenik domovini.

U izradi su podloge natječaja, a raspisat će se najkasnije za mjesec dana.

Ide i javna rasprava

Najavio je to i gradonačelnik Milan Bandić, dodavši da se sastalo i povjerenstvo. Na njegovom je čelu dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, gradska zastupnica i potpredsjednica stranke "Bandić Milan 365".

– Nakon što se natječaj raspiše dobit ćemo konkretne ideje o izgledu te percepciju što bi sve moglo predstavljati spomenik domovini – kaže Stavljenić-Rukavina te dodaje da, nakon što povjerenstvo razmotri prijedloge, ide i javna rasprava.

– Spomenik domovini je nešto o čemu ne bi trebali odlučivati isključivo stručnjaci, već i javnost – ističe. Svrha spomenika, napominje Stavljenić-Rukavina, trajno je obilježiti borbu hrvatskog naroda za slobodu i neovisnost te izraziti zahvalnost svima koji su tome pridonijeli. Bandić je, pak, predvidio da bi Spomenik domovini trebao postati mjesto na kojem bi strana izaslanstva mogla odati počast žrtvama za slobodu domovine kroz povijest. Simbolički, taj bi spomenik, komentiraju zagovornici, spajao Sljeme i Oltar domovine kipara Kuzme Kovačića s centrom grada.

– Bilo bi najbolje da se sačuva spomen domovine koji postoji na Medvednici jer nema smisla da taj spomenik ostane nevaloriziran i neiskorišten. Treba razriješiti dvojbu: koja bi bila funkcija Oltara domovine, a koja novog spomenika – kaže dr. sc. Vladimir Lončarević, književni povjesničar, koji je već proučavao funkciju novog spomenika.

Da bi jedan takav spomenik trebao postojati u samom gradu smatra i kipar Hrvoje Urumović, zainteresiran za natječaj.

Urbanističko značenje

– Bitno je kvalitetno predvidjeti zonu obuhvata te naći dobro arhitektonsko i likovno rješenje – kaže Urumović, a s njim se slaže i arhitekt Marijan Hržić i dodaje da je taj trg mjesto koje je prema najranijim urbanističkim planovima predviđeno za značajnu temu.

Komentara 5

ĆA
ćaćaća
11:24 01.10.2015.

još jedan predizborni trik druga bandića s bedžom maršala na reveru...

HE
herojulice
15:33 01.10.2015.

Budući da znamo tko inicira spomenik i mjesto postavlja se samo jedno pitanje: koje domovine? Prije 1990 ili poslije?

TR
Trnjanec
11:37 01.10.2015.

"Ledina" je sve skupa 200 kvadrata. Osim ako misle porušiti drveće koje tamo raste već desetljećima i koje skriva ruglo od bivše zabine zgrade, oronulih napuštenih zgrada i Bandićevog parkinga kraj Paromlina kojeg nije riješio, jer čeka da ga sruši vrijeme i da pokupi pinku za šoping centar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije