Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Boras:

Lažne diplome najlakše je otkriti provjerom na fakultetu, može i mailom

Damir Boras
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
21.04.2014.
u 08:03

Većina dosad otkrivenih lažnih dokumenata bili su falsifikati kupljeni kod profesionalnih krivotvoritelja.

Već godinama na svim našim sveučilištima trude se obračunati s lažnim diplomama i njihovim autorima po fakultetima, međutim, unatoč tome, svako malo u javnost iziđe neki novi slučaj. Kako je uopće moglo doći do tolike poplave lažnih diploma, pitali smo novoizabranog rektora Zagrebačkog sveučilišta i dekana zagrebačkog Filozofskog fakulteta prof. Damira Borasa.

– Pitanje je u kojem su razdoblju takve diplome nastale. To se moglo dogoditi u vrijeme kada nije postojala informatička potpora i kada je bilo mnogo teže provjeriti autentičnost svih dokumenata pa tako i diploma. Zasad također ne znamo s kojih fakulteta i sveučilišta dolazi poplava lažnih diploma i, najvažnije, ne znamo jesu li one krivotvorene izvan fakulteta ili je to učinjeno unutar fakulteta. Ovo što smo vidjeli u novinama bili su, uglavnom, falsifikati kupljeni na slobodnom tržištu falsifikata. Većina je kupljena kod “profesionalnih” krivotvoritelja isprava i fakulteti s tim nemaju veze.

Kako to spriječiti u budućnosti?

– Isto kao i krivotvorenje novca. Ne možemo onemogućiti krivotvorenje, ali treba poduzeti sve da se krivotvorine brzo otkriju. Najbolji je i najbrži put za to na određenom fakultetu tražiti provjeru diplome. To se može obaviti i e-mailom, to u Americi stalno rade. Mi na Filozofskom fakultetu dobivali smo zahtjeve za provjere nekih diploma, to je uobičajena procedura. Mi smo to dužni učiniti, kao i čuvati dokumentaciju svih diplomiranih unedogled.

Što ćete, kad preuzmete dužnost rektora 1. listopada, poduzimati protiv onih koji su sudjelovali u krivotvorenju diploma, a rade na fakultetima?

– Postoje zakonske sankcije i etička povjerenstva... Dekani moraju poduzeti odgovarajuće disciplinske mjere, a dužni smo sve to prijaviti policiji.

>>Borasova crkva tolerira gay parove i nema celibat

>>Nečastivi u rektoratu ili strahote biblijskih vrijednosti

Komentara 17

Avatar anticenzura
anticenzura
10:30 21.04.2014.

Samo je nas voljeni Marsal Tito mogao drzati pod kontrolom sve ove krimose sto haraju brdovitim Balkanom. Znao je on s kim ima posla. Legenda je zaista imao nadljudsku snagu.

DU
Deleted user
12:14 21.04.2014.

Jel nam može rektor Boras objasniti kako provjeriti diplomu iz BIH? Naročito one koje se štancaju sada na Mostarskom sveučilištu, da ne spominjem one prije diplomirane, a čiji su diplome uništene u ratu!

ĆA
ćaćaća
10:38 21.04.2014.

kako nam političari i prosvjetni radnici glumataju..svi dobro znaju kako su sređivali ispite za lovicu i po partijakoj preporuci te na još neke načine..neki su i spavali curama za pozitivnu ocjenu..to zapravo zna cijela zemlja osim njih..da su nam barem ovako kvalitetni glumci ne bi nam filmovi bili jadni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije