Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manija u zagrebu

Lagao ženi da ide trčati, a otišao na razmjenu Panini sličica

25.05.2014., Zagreb - Sakupljaci panini slicica okupljaju se na platou MSU-a.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
27.05.2014.
u 14:00

Kod Muzeja suvremene umjetnosti nedjeljom se okupljaju strastveni skupljači sličica. Sudjeluju djeca, ali i 30-godišnjaci.

Iako službeno ne otkrivaju statistike prodaje, voditelji tvrtke Panini iz Modene potvrdili su da bi ova edicija sličica posvećenih Svjetskom prvenstvu u Brazilu mogla biti rekordna. Otkako je objavljeno da će izići novi album, Zagreb je zahvatila ista manija kakvu opisuju svi vodeći mediji u bilo kojoj zemlji. Metropolom je zavladala Panini manija!

Album besplatno

Tako se svake nedjelje na platou ispred Muzeja suvremene umjetnosti mogu naći marljivi skupljači. Umjesto očekivane šačice, susrest ćete ih nekoliko desetaka. Okrenete li se prema istoku, na parkiralištu će vas dočekati još jedan sličan prizor – Panini Hrelić! I nisu tu samo djeca, ima tu i 30-godišnjaka. Jedan od njih je i Siniša koji je kao klinac skupljao sličice uz Svjetsko prvenstvo 94., pa 98., nogometne legende i Ligu prvaka 1999. kad je igrao Dinamo.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

– Ali nijedan album nisam popunio, uvijek je ovisilo o tome koliko ti starci kupe paketića, a i nakon nekog vremena to bi me pustilo i ostao bi album poluprazan. Naravno, uvijek je to bio Panini. Đoranje po školi, kokanje, gradska packa kad ti stariji maznu sve duple koje imaš... Zadnji album koji sam skupljao je onaj od LP-a '99. i njega još jedino čuvam – kaže Siniša.

Od ekipe iz kvarta doznao je da se album može dobiti besplatno na kiosku. Prijatelji su mu uzeli album i nekoliko paketića, sjeli su na kvartovske klupice i otvorili paketić.

– Instant povratak 15 godina unatrag! To je bilo samo između nas, svi su skrivali od prijatelja i bližnjih. Sve je bilo dobro dok smo se međusobno "đorali", ali problem je nastao kada smo bili pri kraju. Mislili smo da ćemo sličice morati razmjenjivati s klincima, a kad ono – većina koja skuplja Panini su stariji, mi smo čak među mlađima – govori Siniša.

I student Branimir Dremški bio je među ekipom kraj MSU-a. Skupljanje sličica došlo mu je kao dobra razbibriga nakon prestanka pušenja.

– Nisam skupljao sličice od ranog djetinjstva pa sve do 2006. godine. Tada sam opet počeo jer mi je to fora i jer me opušta. Uspio sam skupiti oko 400 sličica, a kupujem tri paketića dnevno – govori nam Branimir.

Među većinom muškom ekipom našla se u nedjelju i 24-godišnja Marina.

– Sličice sam počela skupljati 1998. godine zato što su ih skupljali i moj brat i tata pa sam se i ja njima pridružila. Sad skupljam s dečkom zato što mi je to zabavno – kaže Marina.

Razmjena pokraj MSU-a proizašla je iz online okupljanja prvo na forum.hr-u, a onda i iz Facebook grupe koju administrira Renato. I sam se, kako kaže, odmalena druži s Panini sličicama, a u ovim ozbiljnijim godinama vratio im se u tolikoj mjeri da prikuplja i starije albume.

Mijenja ime u France 2016.

– Grupa je nastala početkom ožujka 2012. Puno jednostavnije mi se činilo razmjenjivati putem Facebooka nego foruma. Nema gašenja grupe, ona samo mijenja ime, nakon ovog prvenstva zvat će se France 2016. – kazao je Renato i povjerio nam koji je najbolji izgovor za skupljanje, a koji je čuo od zagriženih skupljača sličica.

– Slušao sam, čovjek kaže da je lagao ženi da ide na trčanje na nasip, a išao je na razmjenu sličica kod Plodina – rekao nam je Renato.

Komentara 4

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:47 27.05.2014.

A najjače su bile oto moto.

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
19:02 27.05.2014.

Skuplja se, ima se. Za klinca naravno ;)

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:53 27.05.2014.

A otkud bi ti da je?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije