Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obavljena mjerenja

Kvaliteta zraka u Zagrebu se normalizira: Smanjuje se broj lebdećih čestica

Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
25.07.2019.
u 15:58

Na postaji za mjerenje kvalitete zraka Zagreb 3 u vlasništvu DHMZ-a najnovije brojke od 11, 12, i 13 sati ukazuju na postupno smanjenje broja lebdećih čestica (PM10) u zraku, koji sada iznosi 15,46 mikrograma po kubičnom metru zraka (ug/m3).

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" priopćio je u četvrtak da je obavio mjerenja i kemijske analize uz samo požarište na Jakuševcu te ustanovio kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti.

"Odmah nakon poziva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize, te je provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja", priopćio je zavod.

Mjerenja su provedena na dvjema lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec i to ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize.

U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije, a ispitivanja su ponovljena i u jutarnjim satima te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja, ističe zavod.

Što se tiče zabilježenih povišenih satnih vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm) tijekom noći i jutra kao posljedica taloženja izgorjelog materijala na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, a gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, NZZJZ navodi da su u tijeku daljnja mjerenja i da će o eventualnim novim rezultatima pravovremeno obavijestiti javnost.

NZZJZ građanima preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

Najnovija mjerenja kvalitete zraka u Zagrebu na stanici Zagreb 3 nedaleko od Jakuševca ukazuju na normalizaciju stanja zraka, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).Na postaji za mjerenje kvalitete zraka Zagreb 3 u vlasništvu DHMZ-a najnovije brojke od 11, 12, i 13 sati ukazuju na postupno smanjenje broja lebdećih čestica (PM10) u zraku, koji sada iznosi 15,46 mikrograma po kubičnom metru zraka (ug/m3).

 

Tu informaciju Hini je potvrdila načelnica DHMZ-ova Sektora za kvalitetu zraka Cleo Kosanović, koja je naglasila da je vidljivo postupno poboljšanje kvalitete zraka, koje na tom području uvelike ovisi o stanju na požarištu.

 

Mjerna stanica Zagreb 3 u 9 sati pokazivala je 365,72 ug/m3. Nominalne vrijednosti u dnevnom prosjeku ne smiju biti veće od 50 ug/m3, a vrijednosti se mogu mijenjati zbog smjera i intenziteta vjetra.

 

Ključne riječi

Komentara 4

AF
AfganistanskiHrvat
16:33 25.07.2019.

PM10, 5,46 (ug/m3). 365,72 ug/m3, 50 ug/m3 pa oni nas zajebavaju. Do toga nije smjelo doći jer je Jakuševac trebao biti sređen odavno. Evo nekoliko skračenica za gradonačelnika i ekipu, 3pm, JVM, AK47, RPG.... ako gradonačelnik ne razumije neka priupita Kalinića.

IB
iva.begovic
10:05 26.07.2019.

"NZZJZ Andrija Štampar", ustanova je kojoj je osnivač i vlasnik Grad Zagreb, a trenutni pročelnik dr. Šostar. Koji je bio pročelnik Gradskog ureda za zdraqvstvo Grada Zagreba i dobar je prijatelj gradonačelnika. Protiv Šostara se vodi sudski proces iz aferere "suhi led". Nagradno pitanje za novinare i za sve građane Zagreba glasi, "koliko se može vjerovati gradskom zavodu kojemu je pročelnik optuženik, a gradonačelnik intimus, da će u ovom konketnom slučaju štititi javnozdravstveni interes građana, a ne materijalne i koruptivne interese gradske uprave?"

DV
dvorskaluda
17:27 26.07.2019.

A mi smo vjeverice i niš ne znamo, pa možete lupetati? Koliko vas sve plaćamo? Koliko ste i novca i vrijednosti potrajbali. Igrate se specijalaca, tenkića a Herr Flick više ni sam ne zna gdje je i o čemu see radi. Od čega se gušimo; da nije već izveo samozapaljenje? Amen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije