Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pasija u Turopolju:

Kurilovčan spasio napjev iz 1934.

Lado
Foto: Kronike VG
1/2
11.04.2014.
u 19:21

Koncert Ansambla LADO bila je retrospektiva najuspješnijih korizmenih djela i napjeva koji su u narodu gotovo zaboravljeni, a predstavljaju bogatu glazbenu baštinu...

Nakon nastupa u zagrebačkoj katedrali, Mariji Bistrici, Slavonskom Brodu, Ivanić Gradu i Šibeniku, u sklopu jubilarne 20. Pasionske baštine, Ansambl LADO stigao je i u Veliku Goricu, pišu Kronike VG. Pasiju kroz različite hrvatske krajeve predstavili su u Crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije.

- Mi smo tematski radili korizmene napjeve jadranskog područja, zatim iz panonskih krajeva, a isto tako iz kajkavskih područja, od Međimurja, pa evo i ovdje do Turopolja – rekao je Ivan Ivančan, umjetnički direktor Ansambla LADO.

Koncert je bio retrospektiva najuspješnijih korizmenih djela i napjeva koji su u narodu gotovo zaboravljeni, a predstavljaju bogatu glazbenu baštinu.

Glazbeni voditelj i dirigent Ansambla LADO, Velikogoričan Dražen Kurilovčan od zaborava je spasio napjeve stare i više od 80 godina. Pjesmu „O, Marija sinka svega mrzli grob zapiraš“ čuo je u Lomnici i sada je imaju u svom redovnom programu.

- „O, Marija sinka svega mrzli grob zapiraš“ vrlo je stara pjesma, pjeva se u dvoglasju u vrlo tijesnim intervalima i to jecajući. Riječ je o pjesmi koja na terenu više niti ne postoji. Našao sam je u zapisima iz 1934. godine u knjizi Vojka Miklaušića pa sam je pokušao složiti da ima smisla uz pomoć jedne žene iz Lomnice – priča nam Kurilovčan.

U sat i pol pasionske glazbe, predstavljene su obrade gotovo svih autora koji su surađivali s Ladom u svim dosadašnjim korizmenim programima.

>> Korizmeni koncert ansambla Lado u zagrebačkoj katedrali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije