Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razmontirano

Pljuska kulturi: iz Limenka pokrali sve što vrijedi, kazalište od 10 milijuna propada, a svi šute

Limenko
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
04.02.2014.
u 17:00

– Iz Montažnog kazališta nestalo je sve što je vitalno – kaže Snježana Banović iz gradskog Savjeta za kulturu. Iz Velesajma su nam uskratili dozvolu za obilazak kazališta koje je na njihovu terenu i u skladištu, a iz nadležnoga gradskog ureda nisu kazali što je ukradeno. Inače, Grad je s tvrtkom Maestro gradnja mijenjao zemljišta na Sloboštini i Trešnjevki, pritom plativši još 12 milijuna kuna

Na Montažno kazalište, od milja nazvano Limenko, javnost je zaboravila, jer od 2007. godine traju pokušaji da se postavi na ledini u Sloboštini. Kazalište je iz Potsdama dovezeno kao akvizicija koja je trebala oplemeniti kulturni život Novog Zagreba, no prema kuloarima iz kulturnih krugova ključni dijelovi kazališta više ne postoje.

Dozvola do 2015.

Čelična konstrukcija uskladištena je na otvorenom dijelu Zagrebačkog velesajma, a sitniji i ključni materijal uskladišten je u zatvorenom dijelu. Iako smo tražili od Zagrebačkog velesajma dozvolu da obiđemo kazalište, to nam nije odobreno.

Gradski savjet za kulturu od veljače planira početi s tribinama na kojima će jedna od tema biti i Montažno kazalište.

– Znam da je Limenko iz javnih potreba u kulturi, ali i iz kuloara Ureda za kulturu i obrazovanje nestao još prije dvije godine. Svi odgovorni šute iako se tada pričalo da je nestalo sve što je bitno. Iz tih istih izvora čula sam da se navodno štedjelo na čuvarima pa je pokradeno sve, od stolaca nadalje – rekla je članica Savjeta za kulturu grada Zagreba i kazališna redateljica Snježana Banović. Gradski savjet za kulturu od veljače planira početi s tribinama na kojima će jedna od tema biti i Montažno kazalište.

Na naš upit jesu li dijelovi kazališta ukradeni, iz Gradskog ureda za prostorno uređenje nisu odgovorili, no odgovorili su da je 3. studenog 2011. izdana potvrda glavnog projekta na temelju koje se može graditi predmetni objekt te vrijedi do 3. studenog 2015. Daljnja realizacija investicije ovisi o osiguranju financijskih sredstava i pripadajućem nivou opreme kazališta i scenske tehnike.

Zagrepčani su dosad za Limenka izdvojili veliku svotu novca – najprije Gradu Potsdamu, bivšem vlasniku kazališta plaćeno je 630 tisuća kuna. Za demontažu i prijevoz do Hrvatske društvu ZM Inženjering plaćeno je 5,5 milijuna kuna, a ista tvrtka trebala ga je i montirati nakon što se izgrade pristupne ceste i infrastruktura na Sloboštini. Za komunalni i vodni doprinos Grad je platio 2,6 milijuna kuna, za carinu 1,1 milijun kuna te projektnu dokumentaciju milijun kuna – ukupno je riječ o 10 milijuna kuna.

Skupa zamjena zemljišta

No, najveći trošak Gradu bila je zamjena parcela s društvom Maestro gradnja. Ustupljeno im je 4400 kvadrata na raskrižju Selske i Slavonske avenije, u zamjenu za 23 tisuće kvadrata na Sloboštini. Grad se obvezao isplatiti dodatnih 12 milijuna kuna tvrdeći da se radi o razlici tržišne vrijednosti zamijenjenog zemljišta, iako je sudski vještak Damir Kurfürst procijenio da zemljište u Sloboštini stoji 953 kune po četvornom metru, a na Trešnjevci 2000 kuna. Isplata je obavljena tri godine kasnije, 2011. tvrtki koja je u međuvremenu promijenila ime u Filipo protekt.

Komentara 8

FL
fliko
08:04 05.02.2014.

Važno da se lova izvukla, a nama po Bandićevu običaju, kita.

Avatar žič
žič
18:18 04.02.2014.

hm,opet su sakupljaći sekundarnih sirovina operiral,nesmeš ih nazvat pravim imenom,mam nadrapaš radi rasizma...

IN
Inat
07:11 05.02.2014.

Bandićeva banda neukih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije