Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb kao brend

Kultura u gradu – stihijska, bez ulaganja i identiteta

kultura
PIXSELL
02.03.2011.
u 11:13

Pojedini sektori
 kulture u gradu i te kako mogu pridonijeti njegovu razvoju i stvaranju brenda

Razvoj kulturnih, kreativnih industrija u Zagrebu događa se stihijski, disperzivno, fragmentirano i bez doticaja s javnom upravom. Zagreb ne ulaže u sustavnu proizvodnju lokalnih kulturnih proizvoda kao ni u promociju i “izvoz” postojećih kulturnih proizvoda – zaključak je studije Zagreb kao kulturni proizvod koju je izradio Institut za međunarodne odnose.

Statičan način tretiranja

Studija se orijentirala na dvije razine; potencijal ostvarivanja profita i potencijal kreiranja prepoznatljivosti grada – brenda Zagreba. I nije pretenciozno zaključiti kako Zagreb ima potencijal za oboje. Naglašavamo – potencijal.

“Potencijal po svim pokazateljima svakako postoji, od ljudskih resursa do financijskih sredstava, ali ne postoji političko razumijevanje i profesionalna determinacija da se stanje kaosa organizira, sistematizira i usmjeri u konkretnom razvojnom pogledu” – piše u studiji čiji je naručitelj Grad Zagreb, odnosno njegov Ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Kulturni identitet grada ne oblikuje se sustavno, kultura se tretira na statičan način, a kulturni sektor Zagreba “slabo prepoznaje vlastite potencijale i snage”, nalaz je istraživanja koje je inače postavilo i ciljeve. Po tom pitanju riječ je o definiranju ključnih elemenata kulturne identifikacije grada te postavljanju temelja kulturnog planiranja. A identitet grada kao jedan od glavnih ciljeva mišljenje je i Borisa Ljubičića, poznatog i nagrađivanog dizajnera koji iza sebe ima niz, nazovimo tako, odrađenih brendiranja.

– Grad prvo mora imati identitet. London nije London bez Big Bena. Zašto je Sydney poznat, a Melbourne nije? Stranci kad dođu u Zagreb vide da to nije provincija, smatraju ga šarmantnim gradom, no što mogu reći kad se vrate u svoje zemlje – da su bili na jednom Trgu gdje su vidjeli konja? – odgovara i pita Ljubičić.

Resursi nisu usmjereni

A da Zagreb postane brend prvo mu, smatra taj dizajner, treba vizual. Vizualni identitet metropoli naprosto nedostaje. Kako sam kaže, to je osnovni element koji je i najvažniji za brendiranje grada.

– U suprotnosti sam s mnogima koji misle da prvo nešto treba izgraditi, a onda označiti. Ja mislim da se označava pa onda ide dalje. Zagreb prvo mora imati identitet – objašnjava dizajner koji također, nazovimo to tako, dijeli mišljenje s nalazima studije po pitanju potencijala. Zagreb ima potencijal, i to u raznim sadržajima, siguran je i on. Ili uostalom i kako studija zaključuje: kreativni resursi nisu ciljano usmjereni i iskorišteni u stvaranju jedinstvenog brenda Zagreba.

Komentara 2

DE
detour
13:57 02.03.2011.

identitetu zagreba treba kozaricev zagrebacki alien: http://danas.net.hr/kultura/page/2010/11/05/0586006.html?pos=n1

DE
detour
14:01 02.03.2011.

bolja slika:: http://1postozaumjetnost.files.wordpress.com/2010/10/nazovi-me-kako-hoces-19711.jpg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije