Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stara vura

Kultni gornjogradski restoran sada nudi riblji jelovnik u potpuno obnovljenom interijeru

Restoran Stara vura, vlasnik Tomislav Vuk
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
1/10
26.02.2018.
u 18:51

Tomislav Vuk ne samo da očekuje da se vrata restorana u Opatičkoj više neće zatvarati nego se i nada kako će probuditi cijeli Gornji grad

Podrumski prostor Muzeja grada Zagreba odavno je poznat kao dom restorana Stara vura. Nekoliko puta otvaran pa zatvaran, kultno gornjogradsko mjesto ponovno se reinkarniralo, a u ovom je životu postalo riblji restoran koji će posjetiteljima pružiti ne samo kulinarsku rapsodiju nego i ugodno druženje u potpuno obnovljenom interijeru u koji je uloženo gotovo milijun kuna.

Treba pomjeriti špicu

Novi vlasnik s dugogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu Tomislav Vuk, koji uspješno vodi i konobu Dida, ne samo da očekuje da se vrata restorana u Opatičkoj više neće zatvarati nego se i nada kako će se buđenjem Stare vure probuditi cijeli Gornji grad.

– Iako je i ovo u strogom centru grada, treba se špica pomjeriti s trga i Tkalčićeve na Gornji grad. Iskreno se nadam da će za godinu-dvije ovaj dio Zagreba živnuti, a to se najbolje može riješiti otvaranjem novih ugostiteljskih objekata – ističe Vuk te dodaje kako se ljudima obično ne da odlaziti na Gornji grad zbog manjka parkirališta. Međutim, pod novim vodstvom Stara je vura doskočila i tom problemu. Naime, uveli su tzv. valet parking. Točnije, gosti kada se pojave pred vratima restorana, sve što trebaju jest predati ključeve osoblju koje će se pobrinuti za parkiranje.

Restoran Stara vura, vlasnik Tomislav Vuk
1/10

– Želim da gosti večeraju potpuno bezbrižno. Ne da se zamaraju je li im istekla parking karta i slično. U skorije ćemo vrijeme uvesti i uslugu koju razvijamo s Uberom s pomoću koje će gosti koji se nalaze u krugu od pet kilometara od restorana moći doći na večeru i vratiti se doma o trošku restorana – govori Vuk.

U prostoru restorana, koje je zaštićeno kulturno dobro, arhitektonske i dizajnerske intervencije bile su minimalne jer se, kako vlasnik ističe, moralo paziti na poštivanje baštine. Naime, na bačvastim svodovima koji još od sedamnaestog stoljeća zaštitni znak podruma muzeja dodana je LED rasvjeta zbog čega je cijeli prostor živnuo, a spoj modernoga i tradicionalnoga pokazao se dobitnom kombinacijom kada je u pitanju stvaranje ugodne domaćinske atmosfere. Spoj modernoga i tradicionalnoga prenio se i na tanjure.

Najkvalitetnija hrvatska ulja

Stara se vura razlikuje od Dide po modernom zaokretu kada je u pitanju prezentacija jela. Tako se na jelovniku mogu naći različite vrste carpaccia, file brancina u tikvici, file bakalara u blitvi, tartari od tune, brancina, palamide i sl. Cijeli je jelovnik upotpunjen najkvalitetnijim hrvatskim uljima, bogatom vinskom kartom.

– Neki su mi zamjerali što nemam uobičajena vrhunska vina, ali htio sam prije svega da priliku dobiju domaći vinari koji se tek probijaju – govori Vuk. Cjelokupan dojam fine dine restorana s vremenom će se još pojačati. Čim vremenske prilike dopuste, u suradnji s Ministarstvom kulture na terasi će organizirati različite kulturne večeri kako bi se na Gornji grad vratio život.

Komentara 8

BL
bluesclues
20:53 26.02.2018.

restoran se zove "Stara vura", to je bil zagrebacki restac, a ovaj "dida" ga je pretvoril u dalmatinsku konobu, jos jednu od stotina u Zagrebu koje nude dalmatinsku i talijansku kuhinju umjesto domacih zagrebackih specijaliteta...ima puno mjesta u gradu di se moze pojest dobra riba, ali jako malo di mozes pojest dobar ajngemahtec ili domacu patku itd...

Avatar Niškorist
Niškorist
10:31 27.02.2018.

Ode pura z mlincima ?

DU
Deleted user
21:02 26.02.2018.

Uslugu isporuke na kućni prag gostiju koji su malo zavirili u čašicu, morali bute, čini se, pomjeriti s Ubera na taksiste. Najte škrtariti, u krugu pet kilometara od Gornjeg grada uglavnom ionak žive penzići koji si nemreju priuštiti riblju večericu u restoranu, tak da tih gostiju ionak nebu puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije