Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna točka

Konačno nadziru “ukleto” križanje Klaićeve i Kačićeve ulice

Nesreća
Foto: Marko Prpić/PXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
07.07.2014.
u 18:30

Uz nadzornu kameru koju je postavio Gradski ured za promet, uskoro bi se trebali postaviti i 'ležeći policajci'

Ono što se već godinama odvija pred njihovim očima, kažu, prava je noćna mora. Ispod njihovih prozora i balkona kao da je pista, a ne cesta. Zbog nepažnje i velike brzine kojom love zeleno svjetlo kroz zeleni val, neodgovorni vozači u posljednjih su deset godina prouzročili čak više od 50 prometnih nesreća. Križanje Klaićeve i Kačićeve ulice kao da je ukleto.

Godinama puni stranice crnih kronika, stanari se stalno bune, a tamo je jedna osnovna škola, tri srednje, četiri fakulteta, učenički dom i dječja bolnica.

Nije dovoljna kamera

Upravo kako bi osigurao jednu od najkritičnijih prometnih točaka u gradu, Gradski je ured za promet, u suradnji s gradskom četvrti i Policijskom upravom zagrebačkom, nedavno postavio sigurnosnu kameru na spomenuto križanje.

– Drago nam je što se nešto poduzelo po tom pitanju, ali mislim da kamera nije dovoljna za rješenje ovog problema. Održat ćemo do kraja srpnja vijeće za prevenciju i predložiti da se na križanje postave i velika prometna zrcala – poručio je Srđan Subotić, predsjednik Gradske četvrti Donji grad.

I stanari slično razmišljaju.

– Nisam znala da je kamera postavljena. Neka se vidi sada tko vozi kao luđak i neka se te osobe drastično kazne. To bi možda moglo pomoći, ali sumnjam da će njih kamera zaustaviti. Sjećam se da je prije 15 godina u kolovozu svaki dan bila po jedna nesreća. Treba promijeniti svijest vozača – komentirala je 76-godišnja Miroslava Marija Stiplošek koja u Klaićevoj ulici živi više od 30 godina.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Njezin susjed Refik Blažević naviknuo se, kako kaže, na raskomadane automobile.

– Nema im broja, ali sjećam se svake nesreće. Ne možeš ne poviriti i ne pogledati jer se sve strese i znatiželja proradi – kazao je Blažević.

Smatra da jedna postavljena kamera neće smanjiti broj nesreća, nego da treba postaviti i nekakvo upozorenje zbog kojeg će vozači smanjiti brzinu.

“Svima se stalno žuri”

Osim što živi u blizini, Darijo Semenčić više od dvadeset godina ima postolarsku radnju tik do “ukletog” križanja. Jedino je rješenje, kaže, postavljanje uspornika.

– Jedna kamera neće ništa promijeniti. Važniji su ljudski životi nego protočnost ove ulice. Nikad ovdje nisam vidio policajca da kontrolira brzinu. Nije mi to jasno i to najviše zato što su tu brojne škole i dječja bolnica. Svima se stalno žuri i to rezultira najgorim posljedicama – istaknuo je 45-godišnji Semenčić.

S obzirom na to da je križanje Klaićeve i Kačićeve ulice jedna od crnih točaka u gradu, iz Policijske uprave zagrebačke kažu kako već neko vrijeme iniciraju sigurnosne mjere. Kameru je postavio Gradski ured za promet, a neslužbeno doznajemo da bi se uskoro trebali postaviti i uspornici, tzv. ležeći policajci.

Podsjetimo, posljednja velika nesreća dogodila se krajem prosinca kada je oštećeno čak šest automobila.

>> 'Zalete se kao luđaci pa prođu kroz crveno'

Komentara 5

II
Ifka-Ifka
10:36 08.07.2014.

Kod nas je općeniti problem da svi misle da s 4 žmigavca mogu stati i parkirati bilo gdje. Upravo ovi što se parkiraju po cesti najčešće uzrokuju nesreće. Što je bolji auto, to je unutra veći baja koji misli daa može voziti po svojim pravilima. Čisto sumnjam da uopće dobiva kazne, a kamoli plaća.

PL
Placid
13:16 08.07.2014.

Zašto policijske ophodnje češće ne dežuraju? Učinkovitije su od uspornika od kojih nam se svima uništavaju automobili. Cijeli Zagreb postao je veliko hupsalište, hupser do hupsera. Toga nemaju druge europske metropole na glavnim prometnicama.

DU
Deleted user
19:15 07.07.2014.

kamere nisu postavljene zbog crne tocke ili snimanja brzine nego iskljucivo u cilju kaznjavanja krivo parkiranih vozila ispred bolnice koji blokiraju promet. usput kamere su postevljene i cijelom duzinom ilice i u jos nekim ulicama kao projekt banditosa da uprihodi koju kunicu od naplate krivo parkiranih vozila. zatim me interesira koji to "prometni strucnjak" izjavi da treba postaviti uspornik na "zeleni val"??? pa cijela se stvar rijesi sinkronizacijom semafora samo naravno tu rodjak ne zaradi na postavljanju uspornika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije