Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA NISU POSTIGLI

Konačni krah Bandićeve 'radne skupine za smrad na Jakuševcu'

otpad Jakuševac
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
27.09.2019.
u 06:30

Na tematskoj sjednici Vijeća gradske četvrti NZ-Istok nakon koje je skupina konstituirana. dogovoreno je da će se njeni članovi okupljati jednom mjesečno međutim već kod organiziranja prvog sastanka, objašnjava vijećnica Mirela Mikić Muha, počeli su problemi

U osam su se mjeseci sastali četiri puta, ništa konkretno nisu postigli, a sad su se pojavile i informacije da bi se trebali raspustiti. Tako otprilike izgleda djelovanje "radne skupine za smrad na Jakuševcu" koju je u siječnju osnovao gradonačelnik Milan Bandić s posebnim ciljem da se riješi problem onečiščenja zraka koje uzrokuju tamošnje odlagalište i stotine domaćih životinja koje drže lokalni farmeri.

Čine je tri predstavnika Grada Zagreba, tri iz vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb - Istok, od kojih je jedan njihov predsjednik Milenko Arapović, te jedna osoba iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a teme njihovih sastanaka konkretne su mjere kako bi zrak na području ovog dijela četvrti bio kvalitetniji. Na tematskoj sjednici Vijeća gradske četvrti NZ-Istok nakon koje je skupina konstituirana. dogovoreno je da će se njeni članovi okupljati jednom mjesečno međutim već kod organiziranja prvog sastanka, objašnjava vijećnica Mirela Mikić Muha, počeli su problemi.

– Nitko se nije javljao a vrijeme je prolazilo, prvo mjesec, pa dva i onda sam ja kontaktirala sve članove i u travnju smo održali prvu sjednicu – objašnjava Mikić Muha. Sastanak je konstatirao sve već poznato, poput toga da je kvaliteta zraka u sekundarnoj kategoriji zbog visoke razine sumporovodika i da su za to odgovorni odlagalište i farme životinja. Od konkretnih mjera predložilo se postavljanje dva senzora na području četvrti i displeja na mjernoj postaji Državnog hidrometeorološkog zavoda Zagreb-3 u Dugavama, no DHMZ je tu ideju vrlo brzo odbio navodeći građevinske radove na toj postaji kao razlog. Druga sjednica koncentrirala se na vječni problem držanja svinja i krava na području Jakuševca, a zaključak je bio uspostaviti nove razgovore s vlasnicima triju tamošnjih farmi i potaknuti ih da se prijave na raspisani natječaj temeljem kojeg bi dobili državnu potporu ako ih presele iz naselja.

– Međutim ne znam je li se taj sastanak uopće održao jer nisam uspjela dobiti povratnu informaciju o tome, a na daljnjim se sjednicama nije to više nije spominjalo – ističe Mikić Muha. Na trećoj se sjednici, održanoj u lipnju, razgovaralo o mogućnosti obavljanja epidemiološke studije kojom bi se zaključilo da li kvaliteta zraka nepovoljno utječe na zdravlje stanovnika. No, kaže, Mikić Muha, i taj je prijedlog odbijen.

– Predstavnica “Štampara” rekla je da je to postupak koji traje godinama i košta 3 do 5 milijuna kuna. Dakle, da je takva studija preskupa i neisplativa. Međutim ja sam inzistirala da se o tome ponovno govori drugom prilikom, da ne bude zatvorena tema. – objašnjava ova vijećnica. Ništa se nije promijenilo ni nakon četvrte i posljednje sjednice, održane krajem kolovoza, na kojoj je jedina novost bila odbijenica od strane Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša oko postavljanja dodatnih senzora za kvalitetu zraka.

– Predstavnica Vesna Vugec rekla je da nema smisla ih postavljati jer svi već znaju da je zrak nekvalitetan. Predsjednik četvrti je tada predložio raspuštanje, a ja sam inzistirala da se ponovno na slijedećem sastanku raspravi o senzorima i da očekujem da će predstavnica Štampara doći, obirom na obećanje upravo čelnika Zavoda Šostara o postavljanju senzora na Tematskoj sjednici u siječnju – tvrdi Mikić Muha.

Međutim, kaže nam šef gradske četvrti, nema govora o raspuštanju radne skupine.

– Moramo završiti što smo započeli i nastavit ćemo se sastajati, jer se problem mora riješiti. Međutim, trebamo biti agilniji i pomaknuti stvari s mrtve točke, pa sam na sjednici rekao da, ako se nastavi ovim tempom, bolje da se raspustimo. Nisam službeno predložio ukidanje skupine – kaže predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-Istok Milenko Arapović.

Komentara 14

Avatar nekakav
nekakav
07:09 27.09.2019.

ajd jednom za svagda shvatite da za jakuševec postoji samo jedno rješenje, spalionica! sa modernim filterima, to je jedino prikladno, ekonomski i ekološki, rješenje za zagrebački otpad. nek zagrepčani budu već jednom svjesni da je to njihovo smeće, i da im ga nitko neće preuzeti. najbolje od svega je to da kad spale sav taj otpad, otvoriti im će ogromna površina za razvoj grada, za igrališta, stanove... rijetki vide pravi potencijal u jakuševcu. ja ga vidim, al nemam para da to odradim... ajmo neki crowdfunding... za mene, što je to, svaki 10 eura... 60-ak hektara, visine preko 60 metara otpada... to je jako puno i volumena, ali i velika površina... ostavim vam 5 hektara za spalionicu, vi meni 55 hektara građevinskog... dogovoreno? japanci, tj. toshiba, lider u postrojenjima za spaljivanje otpada, čeka u prikrajku...

Avatar links
links
10:37 27.09.2019.

koji su to klaunovi... a ova lopina za 20 godina suludog i bespotrebnog trošenja ogromnog gradskg budžeta nije uspjela napraviti spalionicu.... opet ga birajte zemljaci, rodijaci, ulizice, saučesnici, muljatori... samo naprijed

ZI
zip123
06:37 27.09.2019.

Mlacenje prazne slame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije