Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAMJERE

Komunalnu naknadu režu 30%, oni koji ne rade neće je ni plaćati

Sjednica Skupštine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
20.03.2020.
u 13:42

Vozni red ZET-a od ponedjeljka se reducira, a Bandić je rekao da će se dezinficirati i centar

Na sjednici Skupštine nije se pojavio, ali u ZET u Ozaljskoj gradonačelnik Milan Bandić jučer je stigao kako bi se uvjerio u učinkovito dezinficiranje javnog prijevoza, a onda Zagrepčane upoznao i s nekoliko novosti. Reducirat će se vozni red od ponedjeljka, o čemu će obavijesti biti postavljene na stajališta te na internetske stranice ZET-a, a uz to što će se busevi i tramvaji i dalje dezinficijensima prati triput dnevno, čistit će se njima i centar grada. U busevima i tramvajima usto nema ulaza na prednja vrata, a na stanicama će se otvarati sva ne bi li ih se redovito provjetravalo.

Idite na Jarun i Bundek

Poručio je svima također da i dalje šetaju po Jarunu i Bundeku, ali i da se manje ljube.

– I ja ću, a ako se budem šetao s Vesnom, koji put ću je poljubiti unatoč preporukama – rekao je Bandić, ali dodao i da se šali pa kazao i kako se razgovara o novim mjerama koje će Zagreb uvesti. Jučer su izglasane prve od njih, na sjednici Skupštine koja je završila u rekordnom roku jer se na njoj nije previše raspravljalo. Nije za to, doduše, bilo ni točaka, a ni svih zastupnika, koje su zasjedali s maskama, a govorili u rukavicama, ovog puta doslovno. Bili su, naravno, i udaljeni jedni od drugih na propisanoj metraži, a i redovito dezinficirali ruke na svim za to postavljenim punktovima. Ono što su jučer “amenovali” jest 30 posto manja komunalna naknada za poduzetnike, kao i oslobođenje plaćanja mjesečnih davanja za otvorene terase. Nije se to činilo fer svim zastupnicima.

– Mislim da bismo trebali napraviti razliku između onih poduzetnika koji mogu i onih koji u ovom trenutku ne mogu zarađivati – rekao je Stanko Kordić iz GLAS-a pa kao primjer istaknuo Mediku. Kazao je da su oni već rekli da im je promet u posljednje vrijeme narastao pa nema smisla da se i takvim poduzetnicima smanjuje komunalna obveza. Složio se s njim i HSLS-ov Vladimir Andrić, koji je rekao da se mora napraviti razlika između onih koji neće moći privređivati jer im je rad zabranio Nacionalni stožer za civilnu zaštitu i onih koji će ipak moći raditi.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prihvatili su zato na kraju zastupnici amandman SDP-ova kluba pa komunalne naknade sa svim oslobodili poduzetnike “kojima je obustavljen rad”. Ova će se gradska odluka primjenjivati za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja, s mogućnošću da je produlji sam gradonačelnik, zbog čega su skupštinari također negodovali, poručujući da se mjera vremenski ne bi trebala određivati proizvoljno, već prema uputama Nacionalnog stožera. Posebne mjere za djelatnike u kulturi zatražio je Klub nezavisnih zastupnika, a i one su podržane većinskim da.

– Tražili smo hitnu pomoć za nezavisnu scenu – objasnio je nezavisni Marko Torjanac pa dodao kako to zapravo znači da se subjektima u kulturi u roku od deset dana isplate sva preostala, u 2019. odobrena programska sredstva na natječaju za javne potrebe, što je ionako trebalo biti učinjeno do 31. prosinca prošle godine. A usto i da se javnim ustanovama u kulturi isplate sva sredstva za materijalne troškove za 2019.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pomoć kulturnjacima

Obvezao se Grad jučer i na isplaćivanje 70 posto sredstava odobrenih kulturnjacima za 2020., kao i da od 1. travnja do 1. listopada ove godine na sebe preuzme pokrivanje troškova prostora kojima se koriste umjetničke organizacije i ostali subjekti neovisne kulture. Zatražili su nezavisni zastupnici i da Grad u sljedećih dvanaest mjeseci, od 1. travnja ove do 1. travnja sljedeće godine, u cijelosti oprosti najam svojih prostora u kojima se izvode i održavaju programi nezavisnih subjekata u kulturi.

– Iz zdravstvene ući ćemo u ekonomsku krizu i uskoro će se morati ići s novim mjerama, a za njih u gradskoj blagajni nema mogućnosti – rekao je nezavisni zastupnik Renato Petek. Bandić je pak kazao kako će se o daljnjim postupcima Grada više znati za vikend, ističući kako će tada “o plaćama, kao i o cijeni javne usluge koja se isporučuje građanima".

Komentara 6

PO
PowerPoint
12:15 23.03.2020.

Znači, državna civilna služba kaže "ostanite doma", onda dođe Bandić i kaže "slobodno odite do bundeka i jaruna"...i onda vidiš na slikama, na bundeku i jarunu 5 tisuća ljudi..."ali mi smo na zraku, lijep je dan..."....stvarno nevjerojatno

ČE
četvrti
21:34 20.03.2020.

Mjere Grada Zagreba su diskriminatorne. Pomaže se tvrtkama kojima je Grad Zagreb najmodavac te tvrtkama koje u svom vlasništvu imaju nekretnine. A što je s tvrtkama koje su u najmu kod privatnih iznajmljivača i drugih tvrtki i nemaju svoju nekretninu? One ne plaćaju ni zakup Gradu, ni komunalnu naknadu. Dovode li se takve tvrtke ovim mjerama Grada Zagreba u lošiju tržišnu poziciju od svoje konkurencije kojoj Grad Zagreb pomaže? Je li to, na kraju, protuustavno?

ZO
Zooltan
22:49 21.03.2020.

grad je onečišćen pasjim izmetom, zar to nitko ne vidi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije