Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova kolekcija

Kolindine dizajnerice "izbacile" i košulje s imenima hrvatskih kraljeva i knezova

Foto: John Pavlish
1/36
20.05.2019.
u 10:59

Pleteri nose imena Petra Svačića, kneza Trpimira, kralja Petra Krešimira IV., kralja Tomislava, kneza Domagoja, kralja Stjepana Držislava, kneza Višeslava, kralja Dmitra Zvonimira, kralja Stjepana I., kneza Mislava, kneza Borne te kneza Branimira.

Predstavljanjem kolekcije muških košulja s pleterom s imenima hrvatskih knezova i kraljeva majka i kćer Vesna i Marija Milković proslavile su dvadeset godina rada pod brendom Etno Butik Mara.  

Dizajnerice koje oblače i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović nazvale su je "12 pletera – 12 hrvatskih vladara", a priredile su i reviju koju su nosili poznati glazbenici i umjetnici različitih generacijskih skupina, poput Ivana Josipa Skendera, Ive Gamulina Giannija, Josipa Šege, Dinka Bogdanića, Ronalda Brausa, Alana Bjeliskog, Stipe Sikirice, Darka Domitrovića... Pleteri nose imena Petra Svačića, kneza Trpimira, kralja Petra Krešimira IV., kralja Tomislava, kneza Domagoja, kralja Stjepana Držislava, kneza Višeslava, kralja Dmitra Zvonimira, kralja Stjepana I., kneza Mislava, kneza Borne te kneza Branimira. Kolekciju čine i crne i bež haljine s ornamentima pletera u zlatnoj boji. Budući da su pleteri nastali u vrijeme antike te su preneseni na naše tlo, kompletan izgled svakog modela upotpunjen je autentičnom frizurom, šminkom i ukrasima za kosu.

Inspirirane bogatom baštinom kamenih spomenika urešenih pleternom ornamentikom, dizajnerice Vesna i Marija Milković prvo su je istražile te potom i likovno i grafički oblikovale. Ukupno su do sada obradile 12 pletera s kulturno povijesnih spomenika diljem Hrvatske te tako stvorile malu riznicu ornamenata koji se mogu primijeniti te izraditi u vezu na odjevne i uporabne predmete koje prodaju u svojoj trgovini u zagrebačkoj Ilici.

Komentara 3

Avatar bokolo
bokolo
21:53 20.05.2019.

Ukrainci ce traziti ove kosulje natrag.

Avatar CVETKO1
CVETKO1
20:49 22.05.2019.

Zna li itko /netko/ tj. neko , kada su rodjeni /ime oca i majke/ , kada su vladali i gde, koje su novce izdavali /pečatali/, koji ih je CRO biskup krunisao , koje su "dvorce" sagradili , čiji su donatoriatori bili tj. kojim su samostanima poklanjali zemlju , pašnjake itd. i koje su "hrisovulje" potpisali ??? Znam da ću mnogima zvučati zlobno ali zbog historijske istine - možda i vrijedi , ne ?

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:55 20.05.2019.

Hm, a koji će model nositi Jakov? Strukiran, ili nonšalantan. Koji članak čovječe. Btw, Sikirica, godina koliko. Da je sin Lolo živ, imalo bi smisla, ali, druže tata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije