Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gornjogradska statistika

Koliko su zastupnici aktivni i čiji se glas nijednom nije čuo u skupštini

Tomislav Tomašević
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/13
09.05.2018.
u 15:41

Od sedam klubova, najaktivniji je onaj SDP-a, HSS-a i NH-a, dok su najmanje raspravljali Neovisni za Hrvatsku

Deset mjeseci, isto toliko sjednica, 776 rasprava i 77 pitanja – tako, u najkraćim crtama, izgleda godina dana skupštinskih zastupnika u brojkama, otkako su na svoje pozicije odabrani lani u svibnju. Konstituirajuće su zasjedanje odradili u srpnju, a iako je posljednje, jedanaesto, završilo prekjučer, statistički podaci o aktivnosti s te sjednice još uvijek nisu dostupni. Zna se, zato, da je dosad daleko najaktivniji bio Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka, dok se za riječ niti jednom javili nisu Ana Rucner i Radenko Tomić iz kluba “Bandić Milan”, Zelene liste i Narodne stranke - Reformista.

Opozicija je glasnija

– Tomašević je raspravljao 78 puta, replicirao 52, nije se s replikom slagao 20 puta, a postavio je i šest zastupničkih pitanja – otkrivaju podaci iz Gradske skupštine, iz kojih se može iščitati da je upravo klub zastupnika lijevog bloku među top tri po aktivnosti u Ćirilometodskoj 5. Točnije, od sedam klubova zauzimaju treće mjesto po broju rasprava s prosječno 31,2 javljanja po zastupniku. Uvjerljivo prvi klub je SDP-HSS-NH s 46,7 javljanja u prosjeku kroz deset sjednica, dok je iza njih klub GLAS-a s prosječno 36 javljanja. I dok Tomislav Tomašević, koji govori u prosjeku 7,8 puta po sjednici, drži, osim skupštinskog, naravno, i rekord svog kluba kao njegov predsjednik, na prvom mjestu u svom je klubu i SDP-ov Zvane Brumnić, dok je predsjednicu GLAS-a Anku Mrak Taritaš ipak po aktivnosti preduhitrio njen kolega Stanko Kordić. Što se ostalih klubova tiče, šefica Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a također predvodi riječ u svojim redovima, dok su u ostalim klubovima najaktivniji ipak oni koji nisu i predsjednici. Statistički, koalicija na vlasti mnogo je tiša od opozicije, pa se, primjerice, kao najaktivniji iz redova bandićevaca iskazao Nenad Matić, koji je raspravljao 14 puta, odnosno otprilike koliko i najmanje aktivni zastupnik Lijevog bloka Svibor Jančić, koji u Skupštini nije od početka, već je stigao na zamjenu Ivi Kvakić od treće sjednice. Daleko najmanje interesa za raspravu pokazali su Neovisni za Hrvatsku, koji svi zajedno imaju statistiku kao Sandra Švaljek sama.

Pitanja gradonačelniku

Bruna Esih i Ana Lederer nisu raspravljale nijednom, ali podaci za Esih malo su povoljniji jer je postavila jedno zastupničko pitanje. Najaktivniji u redovima Neovisnih jest Tomislav Jonjić, koji je raspravljao 11 puta, a njegovu statistiku dijele i Ljerka Mintas Hodak iz redova bandićevaca te Rajko Ostojić iz SDP-a. Jedini zastupnik koji nije član niti jednog od sedam klubova jest Tomislav Stojak iz HNS-a, inače najaktivniji zastupnik u prošlom mandatu, koji je i sada pokazao da ima što za reći, javljajući se za raspravu 27 puta. Najviše pitanja gradonačelniku Milanu Bandiću, po sedam, postavili su SDP-ov Matej Mišić i Renato Petek iz Naprijed Hrvatska (NS), slijede ih HSLS-ov Darko Klasić, Nenad Matić iz Zelene liste i već spomenuti Tomašević s po šest te HDZ-ov Ivan Ćelić i GLAS-ov Stanko Kordić koji su postavili pitanje u prosjeku svaku drugu sjednicu.

Komentara 4

ST
stefj
16:00 09.05.2018.

Ma to su isto birokratske i komunističke fore, gledati koliko je zastupnik kvalitetan po broju javljanja, pitanja i rasprava. 90% tih pitanja, rasprava i ostalog je toliko glupa da bi korisnije bilo da nikada nisu niti postavljena ili da se rasprave nisu niti vodile... Ispada da je smisao skupštine mlaćenje prazne slame...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije