Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMJENA ODLUKE

Koliko će se plaćati odvoz otpada – još ne znaju

otpad
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
03.07.2014.
u 11:00

Iz Grada obećavaju da računi neće biti veći od dosadašnjih

Koliko će građani ubuduće plaćati odvoz otpada, još uvijek nije odlučeno! Ne zna se čak ni okvirna cijena, barem je tako suditi prema riječima gradskih vlasti.

Podsjetimo, prvotno je najavljivano i jasno definirano da će se prvog dana srpnja krenuti s naplatom otpada po volumenu, a kako se datum bližio, a onda i protekao, odluka o naplati i cijeni prolongirana je za točno – tri mjeseca. Krajnji je to rok da se građanima napokon prezentira koliko će po novom plaćati odvoz otpada, a do tada im ostaje jedino da vjeruju gradonačelnikovim riječima kako poskupljenja neće biti. – Na sjednici Skupštine odlučit ćemo o javnoj usluzi, ali ne i cijeni – poručila je dogradonačelnica Sandra Švaljek uoči današnje sjednice Skupštine.
Ono što je definitivno usuglašeno jest da se napušta obračun cijena po dosadašnjem modelu – koji se odnosi na kvadraturu, a primijenit će se obračun po volumenu.

– Novom odlukom omogućuje se građanima da ugovore minimalni i maksimalni volumen. Ako netko procijeni da mu je dovoljna kanta od 80 litara, koja je najmanja, ili kontejner od 1100 litara, koji je najveći, tako će i plaćati. Sada je pred davateljima usluge velik posao da osiguraju sve uvjete građanima – poručio je Marijan Maras, pročelnik gradskog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. Kako je istaknuo, ne očekuje se da će cijene biti više od trenutačnih koje građani plaćaju jer će se Zagrepčanima omogućiti da odvajanjem otpada na kućnom pragu i njihovim selektiranjem umanje račune – dio otpada mogu odnositi u reciklažna dvorišta i otoke, čime umanjuju količine koje će odlagati u svoje posude.
– Dosad nije postojala praksa odvojenog prikupljanja otpada u kućanstvima. Rezultati pilot-projekta pokazali su da se to još uvijek mora razvijati – naglasila je dogradonačelnica Sandra Švaljek.

S najavljenim modelom baš nikako se ne slažu članovi Zelene akcije. – Građani neće imati mogućnost jednostavno odvajati iskoristivi otpad te će i dalje proizvoditi jednake količine otpada kao i dosad – stav je Zelene akcije koja je pozvala zastupnike Gradske skupštine da na današnjoj sjednici ne prihvate novi prijedlog odluke o prikupljanju otpada. – Taj je prijedlog korak natrag u sustavu gospodarenja otpadom, vraća nas na stare principe i ne prati europske propise – poručuju.

>>Stanari Sokolske okruženi otpadom koji uokolo bacaju neodgovorni pojedinci

Komentara 3

Avatar fijolica
fijolica
13:30 03.07.2014.

Obećavali da će računi biti manji, a sad ćemo moći biti sretni što neće biti veći od dosadašnjih??? I to vjerojatno do prve prilike! Fuj!

FA
fakin2012
17:52 03.07.2014.

bilo je poštenije plaćati čistoću javnih površina sukladno veličini privatnih površini. Ubuduće će 5-člana obitelj u garsonijeri plaćati više od samca u 5-sobnom stanu. Sve u svemu još jedan demografskoj politici i poruka: Ljudi nemajte djecu.

CH
chemica
13:50 03.07.2014.

Bandić je i opet prevario Zagrepčane. Ni prvi, a sasvim sigurno ni posljednji put. A što će jadni Bandinjo kada purgerčići načisto vole da ih vara? Što im više podvaljuje muda pod bubrege i što više para "zamagli" na javnim wc-ima" kuma Penave" ili pak fontanama, to ga više obožavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije