Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrsna Chocolates

Kod nas teče ružičasta čokolada, a izbacujemo i Gričke kugle

Vrsna Chocolates
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
22.02.2019.
u 21:15

Ime joj je Ruby i novi je svjetski hit, a Hrvatska je među 10 zemalja u kojima se proizvodi - i to u pogonu obitelji Reizl u Sesvetama.

Drevni su je Maje smatrali hranom bogova, do 17. je stoljeća u njoj mogla uživati samo europska elita, a Casanova ju je nazivao “eliksirom ljubavi”. Riječ je, naravno, o čokoladi. Uz popularne mliječnu, bijelu i tamnu čokoladu, kao i sve njihove moguće varijacije, sada je tu i ružičasta. I ne, nije to voćna čokolada ružičaste boje na koju smo već navikli. Ime joj je Ruby, a Hrvatska je jedna od tek 10 zemalja svijeta u kojima nastaje. Specifične ružičaste boje, izum je švicarsko-belgijskih proizvođača čokolade, a na njezinoj se formuli radilo više od desetljeća.

Dalmatiner s točkicama

– To je prva inovacija u svijetu čokolade još od 1930., kada su stvorili bijelu varijantu. Bez njih ne bismo imali ni tamnu verziju, a ni kockice na tabli čokolade – objašnjava Fran Reizl, voditelj proizvodnje obiteljske firme u Sesvetama, gdje u sklopu brenda Vrsna Chocolates nastaje domaća Ruby.

 

Biznis su pokrenuli njegovi roditelji Jozefina i Mirko, a u minipogonima zapošljavaju 10 ljudi. Suradnja sa svjetskim liderom u proizvodnji čokolade, dodaje Fran, omogućila im je pristup najboljim sastojcima iz svih krajeva ekvatorskog pojasa. Ruby, pak, potječe iz Brazila, Ekvadora i Obale Bjelokosti te unatoč izgledu ne sadrži nikakva bojila i umjetne sastojke. Kako je onda ružičasta?

– Malo ljudi zna da je kakao prirodno ružičasto-crvene boje, ali fermentacijom i sušenjem tamni, postaje smeđ, kako smo ga navikli vidjeti. Posebnim postupkom odvajanja sjemenki i drugačijim načinom fermentacije kod Ruby se čuva prirodna boja, ali i specifičan okus, budući da se zadržavaju prirodne arome kakaa, grožđani i pomalo limunasti okus – ističe Fran.

Vrsna Chocolates
1/11

Njegovoj je obitelji, dodaje, cilj u slastice koje proizvode utkati kombinaciju svjetskog i domaćeg te tako promovirati Hrvatsku na inozemnom tržištu. Neprestano iskušavaju sastojke pa svoje praline i čokolade izrađuju s kombinacijom smokava, rogača, lavande, oraha, lješnjaka, brusnica, domaćeg meda... Sve rade ručno, a sastojke nabavljaju s OPG-ova iz cijele zemlje. Zasad se njihovi proizvodi mogu naći na policama specijaliziranih prodavaonica i suvenirnica u Hrvatskoj, a Ruby se odnedavno može naručiti i putem online trgovine Vrsna Chocolatesa.

Osim zaista bezbroj vrsta pralina, trenutačno imaju nekoliko linija čokolade među kojima je i ona s kakaom iz Venezuele, Ekvadora, Kube i Afrike nazvana Origin, ali i karamelasti Mirakul od zlatne švicarske čokolade s različitim posipima, uključujući ružine latice i cvijet različka.

Video - Vrsna Chocolates: jedini u Hrvatskoj proizvode rozu čokoladu

 

– Imamo i prigodne čokolade s raznim natpisima, a posebno je popularan Dalmatiner od bijele čokolade s točkama tamne, kojim promoviramo našu slavnu pasminu – kaže Fran.

Trufla s “barutom”

Neumorno usto osmišljavaju nove kombinacije pa im je u planu i trufla Grička kugla, domaća verzija Mozart izvornika, koja će, nadaju se, postati simbol Zagreba. Na savršenom receptu još rade, ali bit će od tamnijeg kakaa koji simbolizira barut, a možda dodaju i malo čilija, otkriva Fran. Ruby će, pak, osim u originalu, raditi i u kombinaciji s pistacijom i kupinom, a onim najznatiželjnijima neće biti teško potegnuti ni do splitskoga Gasta kako bi od 27. veljače do 2. ožujka na štandu obitelji Reizl među prvima kušali tu čokoladnu revoluciju.

Ključne riječi

Komentara 2

SA
samoborka
23:25 22.02.2019.

Mogu li doci raditi k vama?

ST
Stjepan2103
07:35 23.02.2019.

Bravo susjed!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije