Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
707 klizišta

Klizišta pod Sljemenom kao tempirane bombe

klizišta
Foto: Geoportal Zagre
1/9
07.02.2013.
u 09:30

Kad dođe do odrona, zemlja koja klizi u stanju je progutati sve što joj se nađe na putu

Nakon što su se u posljednjih mjesec dana diljem podsljemenske zone aktivirala četiri klizišta, jučer je Uredu za upravljanje hitnim situacijama prijavljeno još jedno. U Gornjoj Kustošiji, gotovo pola ceste u Ulici Lea Müllera odronilo se, a na dijelu kroz šumu postavljene su rampe, pa je pristup moguć samo pješice.

Voda im stiže na kapaljku

– Osim opasnosti klizanja terena, već tjedan dana gotovo 200 kuća je bez vode, tj. vodu dobivamo tri puta dnevno: od 8 do 9, od 12 do 13 i od 17 do 20 sati. Odron se dogodio još prošle srijede – rekla je čitateljica, koja je poslala i fotografije odrona iz kojih se vidi da zemlja i dalje prijeti kućama.

– Danas ili sutra postavit ćemo nadzemni cjevovod, no to je privremeno rješenje dok se brdo ne sanira. Morali smo isključiti vodu da zbog klizišta ne bi puknuo cjevovod – objašnjava glasnogovornica Vodoopskrbe i odvodnje Ana Glavan.

No Gornjokustošijanci nisu jedini kojima prijete tone zemlje. Ispod njih, u Kustošiji, tri su obitelji na vlastitu odgovornost ostale u svojim kućama iako im je Grad ponudio alternativni smještaj u Sopnici Jelkovec.

Prije tri tjedna odronilo se i tri kubika zemlje u Markuševcu, a navedena su mjesta tek dio od 707 klizišta, sudeći po evidencijama s GIS-ove karte Grada Zagreba, koja prijete kućama u Podsljemenu.

– Na karti su izdvojene zone, a broj klizišta još je veći, sigurno ih je više od tisuću, no njih 50 posto je izvan naselja – objašnjava profesorica Snježana Mihalić Arbanas s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. 

I dalje nesigurno

Cijena sanacije, kažu iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama, ovisi o površini za sanaciju te potrebnim radnjama.

No, sudeći prema riječima Darka Klasića s Fraterščice, gdje je jedno klizište već sanirano, sanacija ne mora nužno značiti sigurnost.

– Utrošili su 1,25 milijuna kuna za 300 kvadrata klizišta, da bi nakon pet godina rekli kako postoji opasnost od proglašenja elementarne nepogode jer su sanacijom formirana tri-četiri nova klizišta – upozorio je Klasić te dodao da su klizišta oduvijek postojala, ali nikad nisu bila aktivirana.

>>FOTO Tri obitelji ugrožava klizište, ne žele otići

Ključne riječi

Komentara 11

KH
khany
19:43 07.02.2013.

Smiješna smo mi zemlja. Ostaje samo nada da će nas zapad makar prisilno civilizirati. Ako ne... a ježi ga, klincu kad odraste - pinklec na rame...

LI
LILLIT
19:36 07.02.2013.

Gradski serif ima sva prava, ali nikakve odgovornosti.

KH
khany
12:16 07.02.2013.

Za one koje MOŽDA zanima, da ne bi ispalo da se „divlja gradnja“ događala samo u nekim prošlim vremenima, imate NOVU zgradu na glavnoj ulici Črnomerec (mislim da je kbr. 131) koja je izgrađena tik ispod ogromnog brijega, BEZ ŠKARPE (!!!), i stanovi se legalno prodaju? Ako ta zgrada (školski primjer „klizišta“!) ima valjane dokumente, onda „izdavatelja“ treba smijeniti u roku 24 sata. Za dobrobit svih nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije