Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE IH POSJETITI

Klinci iz Španskog prijateljima u Africi šalju pisma i pribor za školu

Priča o 2b razredu OŠ Tituša Brezovačkog
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
26.01.2020.
u 12:52

Pakete će voziti tim koji sudjeluje u reliju Budimpešta – Bamako 2020.

Nastala su u Osnovnoj školi Tituša Brezovačkog u Španskom, a trebaju prijeći put dug čak 8235 kilometara kako bi stigla do svojih primatelja. Riječ je o 23 pisma s crtežima čiji su autori učenici drugog B razreda, a djeci u Africi, na potezu od Maroka i Mauritanije do Senegala, Gvineje i Sijera Leonea, dostavit će ih tim “Just Walk Away” koji je dio najvećeg amaterskog humanitarnog relija na svijetu “Budimpešta – Bamako 2020.” Tim čine Mario Dakić te braća Mirko i Marin Penavić, a poruke i donacije koje je razred skupio vozit će u Opel Kadettu iz 1984. te ostaviti djeci koju sretnu usput u afričkim selima.

Ubacili i Star Wars sličice

– Nevjerojatno je s kolikim entuzijazmom i zanimanjem su izrađivali crteže. Zanimalo ih je sve, od toga zašto djeca u Africi nemaju dovoljno hrane i vode do toga zašto nemaju školu – ističe učiteljica razredne nastave Snježana Zadravec. Ona je s učiteljicom engleskog jezika Mateom Rebrović tijekom tri školska sata pomagala mališanima pisati pisma koja su spremili u kuverte s naljepnicom leptira i naslovili “For my friend“. Svako se dijete u pismu predstavilo na engleskom, navelo da je iz Hrvatske, koja je u Europi, napisalo koliko ima godina te što najviše voli raditi. A najvažnije im je, kažu uglas, da u Afriku šalju i velike zagrljaje.

– S obzirom na to da su još u početnoj fazi učenja engleskog, svi su napisali slične poruke. Podijelile smo ih u četiri grupe i svatko je dobio godišnje doba te je trebao nacrtati kako Zagreb izgleda u proljeće, ljeto, jesen ili zimu – objašnjava razrednica Zadravec. U kuverte su stavili i Fortnite, Fifa i Star Wars sličice te se nadaju da će od novih prijatelja iz “kolijevke čovječanstva” dobiti i odgovore.

– Zaista imaju veliko srce. Htjeli su poslati i svoje fotografije te još mnogo toga, ali znamo da je put dug i da je prostor ograničen pa smo odabrali ono za što mislimo da bi im bilo najpotrebnije – ističe učiteljica Zadravec. Tako će prijateljima s drugog kontinenta vozači proslijediti bojice, grafitne i kemijske olovke, škare, ljepila, šiljila, bilježnice, gumice, flomastere, kistove, vodene bojice, geometrijski pribor, a među poklonima koje su pripremili našle su se i dvije puhalice za balone od sapunice.

Želimo ih posjetiti

Djeci iz drugog B želja je, između ostalog, da njihovi prijatelji iz Afrike budu sretni i zadovoljni te da svatko dobije nešto od darova. Leda, Ina i Rita poručuju pak da bi voljele da više nikada ne budu tužni, Petar bi htio da uvijek imaju prijatelje, Luka i Jura objasnili su da ih vole i da paze na njih, a Lucija bi unijela promjene u njihov kraj, tako da svi imaju školu u kojoj mogu učiti.

– Neka dođu majstori iz drugih država i sagrade im kuće – rješenje je Romela, Frana i Marka. Petar, Mislav, Luka i Kiara osjećaju se pak ponosno, sretno i, kako su kreativno opisali, “pomažljivo” jer će nekom djetetu u Africi svojim iznenađenjem unijeti radost u život. A jednoga će ih dana, složili su se osnovnoškolci iz Španskog, i posjetiti.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
dokrastavca
15:54 26.01.2020.

To klinci! 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije