Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krov prokišnjava...

Kino Europa: Ako treba, zatvorit ćemo, samo da se obnovi

kino europa (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
19.04.2013.
u 18:00

Od naše zgrade skroz kroz prolaz, za velikih kiša, plivaju fekalije pa se bune stanari i gosti kina, kaže upravitelj zgrade

Kino Europa, koje je Ministarstvo kulture proglasilo kulturnim dobrom, u katastrofalnom je stanju. Tvrdi to generalni menadžer kina Hrvoje Laurenta, koji nas je, zajedno s tehničkim rukovoditeljem kina Josipom Pekerom, proveo zgradom te nam detaljno objasnio što je sve u njoj (sagrađena je 1924.) dotrajalo, staro, opasno... 

Problemi u kotlovnici

– Zgrada je zaista u katastrofalnom stanju. Za njenu ozbiljnu obnovu nitko nije prstom mrdnuo više od 40 godina, a godišnje samo kroz kino prođe više od 120 tisuća ljudi. Mi odmah krpamo iznenadne kvarove i štete jer projekcije moraju ići. I od siječnja 2008. Zagreb film festival u zgradu je uložio više od 2,5 milijuna kuna. Uredili smo predvorje, popravili štete na instalacijama, obnovili projekcijsku opremu, otvorili novu dvoranu Müller, sredili sanitarne čvorove, napravili suvenirnicu, postavili novi ekran i ozvučenje... – govori nam Laurenta. No, dodaje, ono što zgradi hitno treba jest ozbiljna i detaljna obnova od temelja do krova.

Katastrofalno stanje

– Krovište je u katastrofalnom stanju. Svako malo procuri, a manji dio krova još čine stare azbestne ploče – kazuje Laurenta, dok ga Josip Pekera nadopunjava kako na krovu ima ploča koje su postavljene prije više od 30 godina.

– Trebalo bi promijeniti i cjelokupne električne instalacije jer su neke još iz vremena kada je kino napravljeno. Radovi su potrebni i u kotlovnici. Kotao je star više od 20, a klima-uređaji više od 30 godina. Zbog prokišnjavanja krova dosta je oštećena unutarnja štukatura. Stolice u dvorani, izrađene u Srijemskoj Mitrovici, postavljene su potkraj 70-ih. A imamo i problema s kanalizacijom. Naime, zbog loše izvedbe odvodnje i kanalizacije u Miškecovu prolazu, kada su velike kiše i zgrada je puna ljudi, od naše zgrade kroz prolaz plivaju fekalije pa se bune stanari i gosti kina. Ukratko, zgrada bi se morala posve obnoviti – precizira Pekera, kojemu će 28. lipnja biti točno 40 godina da radi u kinu Europa. Laurenta, bez imalo krzmanja, naglašava da bi odmah bili spremni kino zatvoriti na godinu dana radi generalne obnove. A koliko bi novca za to trebalo? Laurenta ne može precizirati premda, što se obnove same kinodvorane tiče, imaju procjenu da bi mijenjanje stolica i starih tepiha, saniranje podova i ličenje unutarnjih zidova stajalo oko četiri milijuna kuna. O obnovi dvorane dugo već vode razgovore s Gradom i Ministarstvom iako znaju da situacija nije nimalo laka.

>>Kino Europa postalo kulturno dobro Republike Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije