Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOLDING Optužni prijedlog Općinskog državnog odvjetništva za malverzacije u Zagrebačkim cestama

Kikašu prijeti 16 mjeseci, a Ćoriću godina dana zatvora

Zagrebačke ceste u središtu su optužnice
Foto: Arhiva VL
30.10.2008.
u 00:29

Bivšem predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanu Ljubičiću prijeti 16 mjeseci, a bivšemu tehničkom direktoru Zagrebačkih cesta Stipi Ćoriću godinu dana zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Ignorirali Rađenovića
Optužni prijedlog na Općinskome kaznenom sudu Ljubičića tereti za to da je omogućio korištenje službenog automobila Ćoriću, iako je on u to vrijeme, točnije od 3. listopada 2007. bio na bolovanju.

Tužiteljstvo navodi da je bivši voditelj Zagrebačkih cesta Igor Rađenović, koji je s funkcije odstupio nakon brutalnog premlaćivanja 16. svibnja 2008., u prosincu 2007. donio odluku da se ubuduće ne produžuje ugovor o najmu vozila između Zagrebačkog holdinga i Generalturistova rent-a-cara, pa su svi Holdingovi zaposlenici koji su ih koristili, vratili automobile.

Svi osim Ćorića, navodi se dalje, za čiju je službenu opel vectru Ljubičić u više navrata tražio od Rađenovića da mu produži ugovor. Rađenović je to opetovano odbijao, na što je Ljubičić, prema optužnom prijedlogu, potpisao da trošak od 22.643 kune od veljače do travnja za Ćorićev službeni automobil pokriva Holdingova Stanogradnja d.o.o., iako Ćorić nije imao veze sa Stanogradnjom te unatoč tome što je bio na bolovanju.

Ćorića se pak tereti za to što je službenim automobilom potrošio 429 litara eurodizela, što ne bi bilo sporno da se trošak ne odnosi na razdoblje u kojemu je Ćorić bio na bolovanju, pa je 3376 kuna troška palo na Zagrebačke ceste.

Krađa betona iz Pionira
Osim bivših gradskih dužnosnika isti se optužni prijedlog odnosi i na referenta u Zagrebačkim cestama Krešimira Marka Artukovića (36), Josipa Sabljića (41), sina kooperanta Zagrebačkih cesta Luku Sabljića te Srećka Vukalovića (39), navodno šurjaka Ante Đapića. Svu trojicu tereti se za kazneno djelo prijevare, točnije za krađu betona iz građevinskog poduzeća Gip Pionir d.o.o., a što je išlo na teret Zagrebačkih cesta.

Artuković je optužen da je, dok je još bio voditelj čuvarske službe u Zagrebačkim cestama, u srpnju prošle godine dvjema osobama dopustio uzeti 12 metara kubičnih betona, iako je znao da beton nije namijenjen tvrtki. Sabljića se pak tereti da je kao vlasnik obrta Usluge građevinskim strojem od 31. kolovoza do 18. listopada 2007. slao svoje ljude da iz Gip Pionira podignu ukupno 400 kubičnih metara betona pod izgovorom da beton prevozi za Zagrebačke ceste te da je beton prodao za 140.000 kuna.

Na isti način, tvrdi tužiteljstvo, 30. listopada 2007. svoje ljude poslao je i Vukalović i preuzeo 43 kubika betona vrijednog 13.000 kuna. Za Artukovića je predložena uvjetna kazna od pola godine s rokom kušnje od tri godine, uz novčanu kaznu od 50 dnevnih dohodaka. Sabljiću prijeti 16 mjeseci zatvora, a za Vukalovića je tužiteljstvo predvidjelo 8 mjeseci zatvora s rokom kušnje od 3 godine i novčanom kaznom od 80 dnevnih dohodaka.


Ne želi govoriti o kaznama

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović nije želio ništa komentirati što se tiče optužnih prijedloga i predloženih kazni za trenutačne zaposlenike Holdinga Stipu Ćorića i Krešimira Marka Artukovića. Ništa ne zna o predloženim kaznama, kazao je sinoć, iako smo ga tijekom dana zatekli na hodniku Gradske skupštine u žustroj raspravi s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji mu je spominjao Zagrebačke ceste. Čak nije dopustio da mu objasnimo o kojem je novom momentu u optužnom prijedlogu riječ. Sve će, kazao je, saznati na vrijeme, a za sad ništa napamet ne želi komentirati. (vk)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije