Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTIŠAO KREŠIMIR POSARIĆ

Kiba je bio jedini ulični svirač s knjigom žalbe

Kiba
Foto: Petra Balija
15.01.2020.
u 08:21

Najdraža publika bila su mu djeca. Iskrena su i neiskvarena, znao je govoriti, a klince je najčešće zabavljao “Zekom i potočićem”

Više od dva desetljeća sjedio je pred Marićevim prolazom i svojom svirkom, pjevanjem i zviždukanjem uveseljavao Zagrepčane u kafićima na početku Gajeve i Bogovićeve. Često bi i prolaznici zastali ne bi li čuli njegovu verziju nekih od rock i blues hitova. No, “jedan od zadnjih zagrebačkih oriđinala”, kako su prozvali legendarnog uličnog svirača Krešimira Posarića Kibu, odsvirao je svoje zadnje taktove. Nedavno je, naime, preminuo, a vijest o njegovoj smrti objavljena je jučer na Facebook stranici “Zakaj volim Zagreb”. Post je izazvao na stotine komentara, u kojima se svi od njega opraštaju, a neki su se sjetili i zgoda s jednim od najdugovječnijih svirača zagrebačke ulice.

Legenda s Trešnjevke

Jedna je gospođa tako napisala kako je pažljivi Kiba njezinu sinu dao vrećicu kikirikija i odsvirao mu jednu staru dječju pjesmicu. Jednom prilikom rekao je da su mu djeca najdraža publika jer su iskreni i neiskvareni, a najčešće bi im pjevao “Zeko i potočić” i “Juri Zeka iz daleka”. Legendarni Kiba urezao se u pamćenje stanovnicima Zagreba svojim redovitim nastupima još 1996. godine kada je počeo svirati po ulicama. Prvo je bio ispod nebodera na Trgu, a onda se preselio kod Marićeva prolaza, gdje je uglavnom propuh, pa je često imao upalu pluća. Bolovao je i od ciroze jetre, a nakon dijagnoze ostavio je alkohol i postao jedan od kandidata na listi za transplantaciju. Na jednom pregledu liječnici su ostali u čudu – Kiba je sam od sebe prebolio kroničnu bolest.

U svirku na ulici “zaljubio” se već nakon osnovne škole, koju je pohađao na Trešnjevci. Upisao je Srednju školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a dva mjeseca ljetnih praznika Kiba je odlučio provesti na moru, do kojeg je autostopirao. Imao je samo vreću za spavanje i gitaru, pa se rješenje – kako doći do dodatne love – nametnulo samo od sebe. Trešnjevku nikad nije napustio, a svirao je i u kazalištu Trešnja gdje se, osim glazbom, bavio glumom, baletom i lutkarstvom. Bio je, uvijek je isticao, jedini ulični svirač s knjigom žalbe. Uvijek ju je držao naslonjenu na futrolu gitare u koju su mu bacali novac.

– Znaju me zamoliti da sviram nešto narodno, a onda im otpjevam najstariju narodnu pjesmu, “Grad se beli preko Balatina”, pa kad kažu da žele nešto novokomponirano, uputim ih na knjigu žalbe – govorio je Kiba za Večernji list prije nekoliko godina.

Žuta kaciga i pivska gajba

Osim knjige žalbe i njegove gitare, još su dva rekvizita po kojima je Kiba bio poznat. Uvijek je uz sebe držao žutu kacigu sa svojim nadimkom, jednako kao i crvenu pivsku gajbu, koja mu je služila kao stolac. Ljudi su se često s njime fotografirali, a oni koji su mu bili posebno dragi mogli su to učiniti i s njegovom kacigom na glavi.

Komentara 2

MA
marli
19:36 15.01.2020.

Žao mi je što je otišla legenda Gajeve ulice..

AJ
ajetodoo
15:42 18.01.2020.

Dobro je i poživio, 20 godina sjediti na propuhu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije