Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEKSTIL

Kćeri se svidjela majčina suknja koju su u Vesni skrojili prije njezina rođenja

Foto: Ivan Buvinic/PIXSELL
1/6
22.01.2019.
u 18:09

Na prvoj radionici u Tehničkome muzeju Nikola Tesla prikupljene priče o dvadesetak predmeta iz bogate tradicije domaće tekstilne industrije

Gospođa Dana godinama je radila u prodavaonici tvornice ženske modne konfekcije Vesna u središtu Zagreba. Roba je tamo dolazila iz pogona na Novoj cesti. Još uvijek čuva suknje stare nekoliko desetljeća. Tvornica je u međuvremenu propala, no suknje se nisu puno promijenile, pa sad iste odjevne predmete nosi i njezina kći. Obje su proteklog vikenda stigle na radionicu “Razotkrivanje” Tehničkog muzeja Nikola Tesla, u sklopu koje su djelatnici željeli čuti osobne priče koje stoje iza odjeće izrađene u tvornicama domaće tekstilne industrije.

Ništa bez vještih ruku

Dio je to projekta “Skrojene budućnosti” u sklopu kojeg žele progovoriti o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ove gospodarske grane. Sve što prikupe tijekom radionica, na kojima sudjeluju vlasnici odjevnih predmeta nastalih u Hrvatskoj, ali i zaposlenici tekstilnih industrija, predstavit će na izložbi koju pripremaju za ožujak i travanj. Ova koja se dogodila za vikend bila je prva zagrebačka, a donijeli su posjetitelji osim odjevnih predmeta i fotografije na kojima se vidi kako su stvari koje nose i danas izgledale dok su bile nove.

– Ni jedan predmet ne izgleda potrošeno. Svi su iznimno kvalitetni i rađeni da traju godinama. To ne bi bilo tako bez vještih ruku krojačica – govori Kosjenka Laszlo Klemar, voditeljica projekta “Skrojene budućnosti”. Tako su čuli priču i o crvenom kaputu iz 1980-ih iz krapinske Kotke od gospođe koja ga je dobila od nećakinje, a jedan gospodin donio je i sako koji mu je otac kupio za maturu.

– Bilo je to nakon neuspjelog pokušaja da mu posudi neki od svojih sakoa. No gospodinu se nije ništa od očeve odjeće svidjelo pa su kupili ovaj koji je još “živ” – kaže Kosjenka Laszlo Klemar.

Bračni par iz Kamenskog

Na radionici je bio i bračni par koji se upoznao u tvornici Kamensko – ona je bila prodavačica, a on maneken. Već za četvrtak, petak i subotu, pripremaju u muzeju još jednu radionicu koja je namijenjena isključivo zaposlenicima.

>>Pogledajte video: Tekstilno tehnološki fakultet

Ključne riječi

Komentara 1

SK
skladište
19:47 23.01.2019.

Mi se budimo????? Hvala bogu, bilo je i vrijeme!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije