Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepucavanje

KB Dubrava: Pacijente nam šalju na nepotrebne preglede

Kb Dubrava
Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
18.04.2013.
u 17:00

Bolnički specijalisti i obiteljski liječnici međusobno si predbacuju za duge liste čekanja

Nakon što je za Večernji list ravnatelj KB Dubrava dr. Dragan Korolija Marinić, rekao kako se na neke pretrage i preglede poput MR-a ili color dopplera lista čekanja posljednjih mjeseci povećala 10 posto jer obiteljski liječnici pretjerano i neselektivno šalju pacijente na te postupke, obiteljski liječnici odgovaraju da to nije točno. Naime, kaže dr. Mario Malnar iz KOHOM-a, obiteljski liječnici na te pretrage pacijente šalju temeljem zahtjeva specijalista iz same bolnice.

I do tri puta ista pretraga

– Bolnički liječnici ne pridržavaju se pravilnika o tome da pretrage koje sami indiciraju moraju sami i prepisati pacijentu temeljem interne bolničke uputnice, pa onda mi na temelju povijesti bolesti naručujemo pacijente na pretrage – objasnio je Malnar. Dodao je i da obiteljski liječnik, a da to nije zatražio bolnički specijalist, ne može upisati pacijenta na bolničku listu.

– Postoje slučajevi u kojima nam bolnički specijalist iz bolnice i po tri puta šalje pacijenta na istu pretragu – naglasio je i dodao da je u svojoj dugogodišnjoj praksi obiteljske medicine samo jednom samoinicijativno poslao pacijenta na color doppler snimanje.

Iz KB-a Dubrava pak odgovaraju da tvrdnje obiteljskih liječnika nisu točne i da im oni često bez pravih indikacija naručuju pacijente na pretrage.

– Ja sam gastroenterolog i obiteljski liječnici svaki dan naruče na pretragu kolonoskopije i gastroskopije bar 10-ak pacijenta bez prave indikacije pa su njihovi nalazi u 99 posto slučajeva negativni – rekao je prof. Duško Kardum, pročelnik Poliklinike u KB-a Dubrava, koja obavlja najviše spomenutih snimanja. To nepotrebno naručivanje je, tvrdi dr. Kardum, otišlo toliko daleko da su svi napori bolnice da smanji liste čekanja radom popodne i vikendom Sizifov posao.

Treba bolja komunikacija

– Često zovem kolege iz obiteljske medicine kako bi im objasnio da pacijent nema indikaciju za pretragu te da je povuku – naglasio je Kardum. Dodao je i da smatra da bi komunikacija bolničkih liječnika i primaraca trebala biti bolja. 

– Nije samo u pitanju lista čekanja, već se loše indiciranom pretragom pacijenta navodi na krivi put – upozorava Kardum.

>>Kardiologa se u KB Dubrava sad čeka 47 dana, a lani čak 351 dan

>>Bolnice na pregledu: Provjerili smo stanje ZG zdravstvenih ustanova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije