Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema bez karte

Kazna za švercanje skočit će sa 200 na čak tisuću kuna

'24.08.2009.,Zagreb - Trg bana Jelacica , tramvajska stanica pomaknuta zbog radova u Ilici Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
'Marko Lukunic/Vecernji list'
01.07.2011.
u 15:27

Odluka treba tek dobiti blagoslov tako da su na snazi stare cijene kazni, a kontrolori javnog prijevoza danas su uglavnom dijelili upozorenja

Nisam i neću više nikad kupiti kartu, zašto bih, pa svi se voze besplatno. I učenici i studenti i penzioneri i nezaposleni, branitelji, ovi, oni – opalila je mlađa putnica zagrebačkog javnog prijevoza... Mišljenje joj zasigurno nije nikakav unikat jer se na kupnju ZET-karte gleda otprilike kao kad u skupini pješaka ostane onaj jedan i čeka zeleno da prijeđe cestu...

"Najskuplja vožnja"

Ali, izgleda da je tome odzvonilo jer će ZET, doznajemo, predložiti povećanje kazne za švercanje. I to ni manje ni više nego – peterostruko. U brojkama to znači sa 200 na 1000 kuna! U tom će slučaju ona njihova znana parola, da je "vožnja bez karte najskuplja vožnja" – biti doslovna istina. Odluka javnog prijevoznika metropole mora tek dobiti konačni blagoslov, ali u ZET-u će je opisati kao korektivnu mjeru, za koju će se nastojati izboriti. I kao pokušaj mijenjanja svijesti građana koji, dodaju, moraju naučiti da švercanje nije prihvatljivo ponašanje. Ipak, "bunt" sa početka teksta više ne drži vodu. Bar ne u potpunosti jer je odlukom gradonačelnika Milana Bandića, čini se, srezan broj onih koji imaju pravo na besplatnu vožnju ZET-om.

Tolerantni cijeli tjedan

Rano je za zaključke, kako smo već objavili, jer postoji i mogućnost da mnogi još nisu ni otišli po besplatne karte. Podsjetimo, do četvrtka papirologiju za ostvarivanje tog prava predalo je 86 250 ljudi. Od toga je 85 tisuća umirovljenika. Budući da je danas počela primjena spomenute Bandićeve odluke, kontrolori ZET-a bili su "široke ruke". Upozoravali su, ali ne i kažnjavali, ta će tolerancija, doznajemo, potrajati još idući tjedan.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar konkordsky
konkordsky
22:40 01.07.2011.

nikada kazna nije bila tri puta skuplja od mjesečne karte to je suludo. može biti kao mjesečna karta ili dvije najviše. ako bude 1000kn kazna onda bi mjesečna karta morala iznositi oko 550kn što jest realna te tržišna cijena vožnje.

ME
meduza191
08:10 02.07.2011.

Nikakva kazna niti kontrola neće spriječiti švercanje u tramvaju, već samo niska cijene karte. Da je karta npr. pet kuna, sigurno bi je platili i oni koji se danas naveliko švercaju. Sve drugo neće imati pretjeranog efekta, jer ljudi su bez love.

ZV
zeleni vlak
21:46 03.07.2011.

Dok god kontrolore možemo podmititi sa 50kn nama straha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije