Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnovna u zagrebu

Katolička škola: Uvjet za upis je prijava, a ne vjeroispovijest

'04.09.2013., Zagreb - Ivanicgradska 41a, Prva katolicka osnovna skola.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
05.09.2013.
u 19:00

Škola radi prema programu Ministarstva, a uz strane jezike, za učenike od petog do osmog razreda obvezni su grčki i latinski jezik

Dječja graja i smijeh od ponedjeljka se čuju u još jednoj školi, prvoj Katoličkoj osnovnoj školi u Zagrebu. Zasad 135 djece sjelo je u svoje klupe na zagrebačkoj Peščenici, a treća je to škola ovoga tipa u Hrvatskoj.

Na inicijativu roditelja

Iako bi neki pretpostavili da je uvjet za upis bio krsni list, takvo pravilo ne postoji. – Nikada nikoga nismo pitali je li katolik ili nije – kaže ravnatelj, otac Vinko Mamić.

Ateisti, agnostici ili muslimani, nevažno je kako se netko izjašnjava, jer uvjet za upis bila je tek prijava.

– Djecu smo upisivali redom kako su nam stizale prijave. To je bio jedini kriterij. Nismo nikoga provjeravali i pitali koje je vjeroispovijesti jer to nije uvjet za pohađanje ove škole. Više pažnje posvećujemo odgoju nego tome kako se tko izjašnjava – dodaje ravnatelj Mamić.

Školu je osnovala Hrvatska karmelska provincija sv. oca Josipa, a na to su se odlučili zbog molbi roditelja.

– Često su me roditelji znali pitati zašto mi nemamo školu. Počeli smo o tome intenzivnije razmišljati. Gradu Zagrebu nedostaje osnovnih škola i u suradnji s njima i Ministarstvom mi smo u ožujku izradili Statut, a evo ovaj tjedan krenuli s radom – kazao je ravnatelj Mamić.

Program po kojem rade je program Ministarstva znanosti i obrazovanja, a ako on bude uvjetovao i uvođenje zdravstvenog odgoja, u školi će se provoditi.

– Nemamo vjeronauk pet puta tjedno, nego jedanput, a što se tiče zdravstvenog odgoja, imat ćemo ga kao i druge škole, no imat ćemo svoj pristup tom predmetu, kršćanski – kazao je ravnatelj.

Mladi nastavni kadar

Uz još tri zagrebačke klasične osnove škole, i u ovoj su latinski i grčki jezici obvezni za učenike od petog do osmog razreda, a prve dane na svom novom poslu započela je profesorica latinskog Ana Oreški.

– Puno je jednostavnije raditi u razredima s manjim brojem učenika, njih 18. Pristup je individualniji, radimo u jednoj smjeni i na taj način se može puno bolje učiti – kazala je A. Oreški.

Školovanje u katoličkoj školi je besplatno, a uz dva klasična jezika, učenici imaju priliku birati između francuskog, njemačkog, engleskog i talijanskog. Specifičnost škole je i to što uz obveznog psihologa i pedagoga imaju i duhovnika.

– Njegova uloga je da pomogne roditeljima i djeci koja zatraže njegovu pomoć, a taj posao radimo mi svećenici – objasnio je ravnatelj.

Kadar nastavnika i nastavnica, njih 25, pomno je biran. Sve su redom mladi ljudi koji govore i više stranih jezika, a upravo ta prednost jedan je od razloga što su neki roditelji upisali svoje mališane baš u ovu školu.

– Mi smo naše drugo dijete već zapisali na listu za iduću godinu. Uz nastavnike, razlog našeg odabira je i odgoj koji je u ovakvim školama drukčiji, kućni – kazala je Maja Štimac, mama djevojčice koja pohađa školu.

>>Učenici Katoličke osnovne škole predali novac za siromašne đake

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije