Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beč usred zagreba

Käsekrainer nam je kao u Beču

Wurst bar u prolazu Harmica
Foto: Marko Lukinić/PIXSELL
1/12
17.06.2016.
u 20:37

Tzv. street food u Zagrebu više nije novost, a teško je osporiti da je njime gastronomska ponuda doista unaprijeđena

Tzv. street food u Zagrebu više nije novost, a teško je osporiti da je njime gastronomska ponuda doista unaprijeđena. Raznolikost te ponude nedavno se još povećala, otvoren je Wurst Bar Harmica, restoran koji nudi isključivo austrijske specijalitete.

– Zaključili smo da upravo ovakvo što nedostaje u gradu – kažu Zvonko Kos i Josip Palić, suvlasnici lokala u prolazu koji nosi nekadašnje ime Trga bana Jelačića.

– Sve je ovdje doista austrijsko, željeli smo doslovno prenijeti kuhinju i sve sastojke. Srećom, za većinu je bilo moguće organizirati dopremu iz Austrije tako da ćete, što se hrane tiče, ovdje dobiti sve što i u nekom sličnom restoranu u toj zemlji – ističe Kos, dodajući kako je njegov Wurst Bar vjerojatno jedino mjesto, osim hotela, gdje se može popiti kava Nespresso.

A jelovnik doista izgleda kao da ste došli u Graz ili Beč. Käsekrainer, kobasica s čak 15 vrsta sira, Bratwurst, bijela kobasica iz Thüringena koja jedina ne potječe iz Austrije nego iz njemačke regije. Tu je i Leberkäse, delikatesni mesni sir, a posebno će vam preporučiti Frikadelle, faširanac od mješavine svinjskog mesa i povrća. Nudit će lokal u Harmici i Gulaschsuppe pa Germknödeln. Kada uđete, na policama ćete ugledati velike tegle s ukiseljenim povrćem u kojemu možete uživati i kod kuće; može ih se, naime, kupiti. Tu su i različite vrste umaka, a sve se priprema na licu mjesta. Interijer je vrlo funkcionalan, a djelo je arhitekta Kristijana Rendulića iz Arhikulture.

– Interes je i mnogo veći od očekivanog, i to ne samo naših sugrađana. Puno je već bilo gostiju s njemačkog govornog područja kojima je očito zanimljivo probati njihovu kuhinju u našoj zemlji. Iznenade se kada zaključe kako je – ista! No, imamo i puno gostiju iz Japana i Južne Koreje, pa nekidan i puno Australaca. Ako se ovako nastavi, možda razmislimo i o kojoj drugoj lokaciji, franšizi – kaže ekipa iz Wurst Bara.     

Ključne riječi

Komentara 9

BA
baksi
12:41 18.06.2016.

Samo naprijed dečki

Avatar fijolica
fijolica
14:03 20.06.2016.

... a s druge će strane biti zanimljivo kad dođemo u Beč pa nađemo restoran sa zagorskim štruklima, sirom i vrhnjem i ostalim tipično hrvatskim specijalitetima. Pa ćemo isprobavati kako to oni rade. Naravno, s time da će ostati i hrvatski naziv jela, a ne prijevod na njemački. (inače, ja bih najradije da netko u centru Zagreba otvori restorančić s tipično zagrebačkim specijalitetima)

ŠO
Šokac1
00:27 19.06.2016.

Bravo ! Kad nas već jugonostalgičari i "antifašisti" svim silama nastoje udaljiti od naše vjekovne (Središnje) Europe, vi ste ju doveli k nama. Puno vam hvala za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije