Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
felix

Karikatura koja je izazivala bijes u predsjednika, a smjenjivala je i urednike

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
11.12.2020.
u 12:20

U srijedu ne propustite Večernjak, darujemo kalendar s Felixom

Svakoga je dana za njega rezerviran već dobro poznat kutak Večernjaka. Već 25 godina nasmijava i tjera na razmišljanje tisuće čitatelja, a zadnja je stranica bez popularnoga Felixa jednostavno nezamisliva. Karikature koje su djelo Srećka Puntarića Felixa, koji je u svojih 45 godina rada primio brojne renomirane nagrade, tako su se urezale u sve nas i postale jedan od najprepoznatljivijih simbola novina. Vjerno oslikavaju svakodnevicu, što socijalnu, što političku, na britak i satiričan način. Večernji list zato i ove godine, i to u srijedu, 16. prosinca, svim svojim čitateljima uz primjerak novina daruje stolni kalendar s karikaturama Felixa.

Nastale su u plodnoj "radionici" autora čija se umjetnička crta zamjećivala još u osnovnoj školi, kada je crtao stripove i punio rubove bilježnica svojih kolega. U veljači 1975. njegova je prva politička karikatura objavljenja u humorističko-satiričkom časopisu Kerempuh. Nakon nekoliko godina prešao je u Vjesnik, gdje je bio sve do 1995. Tri godine prije toga "rodio" se Felix.

– Glavni urednik Krešimir Fijačko predložio mi je 1992. da krenem s dnevnom karikaturom. Prvotno sam se opirao jer je to bila stalna obveza i jer sam tada bio vjetropirast. Čak sam pitao i Icu Voljevicu što to znači biti dnevni karikaturist, a on mi je rekao: “To ti je, brate, robija”. No na kraju sam ipak pristao i moj prvi Felix izišao je u Vjesniku 28. siječnja 1992. I od tada sam dnevni karikaturist. Bio sam u Vjesniku do 1995., kada sam prešao u Večernji list – prisjetio se Puntarić prije nekoliko godina u intervjuu u našim novinama.

A kako je to najbolje opisao poznati književnik i pravnik Stjepan Lice, riječ je o autoru koji "krajnje suzdržanim riječima i jednostavnim crtežom jasno izgovara ono što drugi prešućuju, ono za što drugi nemaju hrabrosti i snage. Ne mireći se s ravnodušnošću i beznađem, ukazuje na smisao, i dok se toliki trude zadržavati u plićinama, bez oklijevanja ukazuje na dubine. Na ono što je najjednostavnije i po tome životno“.

Puntarićeva prva karikatura u Večernjaku, pak, izišla je 1. svibnja 1995., a od tada ih je, prema procjeni, u novinama objavio oko 9000. Felixa nije bilo samo u rijetkim i iznimnim situacijama. Obožavaju ga sve generacije, a zbog toga što često "dira u ono što se ne smije", bilo je, dakako, i problema.

- Zbog moje je karikature 1998. smijenjen izvršni urednik Hrvatskog obzora jer je, kako sam čuo, bivši predsjednik Franjo Tuđman poludio kad ju je vidio, doživjevši je kao provokaciju. Primio je, naime, neku stranu delegaciju dodijelivši im odličja. A taj je dan osvanula moja karikatura kako dvorska luda iz tački baca odličja u narod, a kralj pita ima li još netko da ih nije dobio. Tražilo se tada da se mene makne i iz Obzora i iz Večernjeg lista, no kako sam čuo, tadašnji glavni urednik Branko Tuđen uzvratio je “Radije maknite mene nego Felixa.” I tako sam ostao – prisjetio se Srećko Puntarić u intervjuu objavljenome 2015. u Večernjaku.

Ključne riječi

Komentara 9

MA
Maiden
19:07 11.12.2020.

Karikatura koja je izazivala bijes u predsjednika...ne kužim!!

ZW
zweistein
19:06 11.12.2020.

ironično da je franc podijelio manje odličja od mesića i josipovića i kolinde.... zoki za sada najmanje

DU
Deleted user
10:11 16.12.2020.

pajac. ma koliko vi brisali komentare. neduhovit, cesto od zuci u raspadu, politicki nepismen (ovo je cak i plus) a drustveno invalidan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije