Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Igračka u srcu'

Kako su krpene lutke pobijedile superjunake

izložba Igračka u srcu
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/8
05.12.2018.
u 09:17

Na izložbi su eksponati dječji radovi inspirirani našom tradicijom i baštinom

Kako su krpene lutke, drvene praćke, konjići i udaraljke potisnuli i zasjenili videoigre i Marvelove superjunake, pokazuje izložba “Igračka u srcu” koja je jučer otvorena u prostorijama Hrvatske matice iseljenika (HMI). Izložba je zapravo kruna multimedijalnoga programa koji si pokrenuli HMI, Hrvatska škola Boston i Zaklada hrvatskih studija Sydney u ožujku ove godine.

– Eksponati izložbe nagrađeni su radovi koji su nam pristizali od ožujka do rujna, a učenici osnovnih i srednjih škola sudjelovali su u četiri kategorije: likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj – poručila je na otvorenju Snježana Jurišić iz HMI-ja.

Povezali naraštaje

U natječaju je sudjelovalo više od dvjesto djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke, a od igara inspiriranih hrvatskom tradicijom i baštinom klinci su stvorili puzzle, domine, udaraljke, klepetaljke, konjiće, igru memorije, pa i društvenu igru “Đir po Hrvatskoj”.

– Osim što smo sretni jer smo potaknuli kreativnost i stvaralaštvo u hrvatskim školama diljem svijeta, još smo sretniji što smo uspjeli povezati sve naraštaje. Stariji koji su pomagali mlađima u izradi igračaka dobili su priliku prisjetiti se i svoga djetinjstva, a mladi su dobili lekciju o našoj kulturi – rekao je na otvaranju izložbe predsjednik HMI-ja Mijo Marić. Otvorenje izložbe bilo je obogaćeno i nastupima KUD-ova, ali i cjelodnevnim radionicama “HAI – Hrvatske autentične igračke” i “Drvu u čast” na kojima su najmlađi mogli izrađivati tradicionalne igračke.

Drvo u fokusu

– Mi imamo radionice s drvom tijekom cijele godine, a na njima smo naučili o igrama koje su pastirice nekada igrale da bi im brže prošlo vrijeme. Zanimljivo mi je jer vidim da su se prije ljudi sami morali potruditi da dobiju igračku – rekao je Mihovil Butić, sedmaš iz Škabrnje.

Izložba je otvorena do 15. siječnja, a osim dječjih radova na njoj se mogu razgledati i radovi studenata dizajna i fotografije autentičnih drvenih igračaka iz Etnografskoga muzeja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije