Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Kako se možete obraniti od prosjaka kojima je moljakanje jedini posao

Zagreb: Prosjakinja sa krunicom u rukama moli za pomoć
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
16.02.2018.
u 12:28

Imate ruke, noge, niste baš stari, ne izgledate ni bolesni i zašto se onda ne primite nekog posla...

Zbilo se to neku večer oko 19 sati u jedanestici, na potezu od Draškovićeve do Kvatrića. Kroz tramvaj prolazi gospođa 50-ih godina i prosi. Obraća se svakom putniku, i kod onih koji joj baš i nisu voljni dati koju kunu ne odustaje lako. Uporna je, zapitkuje i po nekoliko puta. Ako su i oni uporno neumoljivi, nevoljko odlazi dalje. Onima koji joj odmah udijele nešto, zahvaljuje i brzo prelazi na idućeg putnika.

Primiče se tako i gospodinu u 40-ima koji sjedi i na mobitel nekome rezigniranim glasom govori da je mrtav umoran jer već danima radi po 10-12 sati kako bi sve stigao napraviti do roka. I taman u trenutku kada se jada da zbog tempa na poslu ni djecu ne stigne vidjeti kako treba, prilazi mu ona gospođa i pita: – Imate koju kunu?

– Imam, ali ne dam – odrezao je gospodin odmaknuvši mobitel od uha, a njegova drska i gruba odrješitost nagnala je da prema njemu vidljivo osuđujući i skanjujući pogled svrnu čak i oni koji su do tada također, samo šutke, ostali imuni na istu molbu.

Zagreb: Prosjakinja sa krunicom u rukama moli za pomoć
1/4

– Imate, ali ne date? – sporo i zgranuto ponovila je gospođa.

– Da, imam, ali ne dam. Kako vidim, imate ruke, imate noge, hodate, niste baš stari, ne izgledate baš ni bolesni i zašto se onda ne biste primili nekog posla. I za tih nekoliko kuna koje tražite ja moram raditi i zaraditi ih – uzvratio je, a gospođa se malo uzvrpoljila.

– Prije mjesec-dva na vrata mi je pozvonila mlađa žena također tražeći nešto novca. Kad sam joj rekao da ću joj svaki drugi tjedan platiti 50 kuna ako opere stubište, a u zgradi ima desetak stanara koji bi joj isto toliko dali, te da ću joj uvijek osigurati kantu, vodu, metlu i krpu, ona me napala da nisam čovjek. E, ne može to tako – ispuhao se gospodin, a gospođa koja je prosila izašla je iz tramvaja čim su se vrata otvorila. Tajac je prekinuo postariji gospodin obraćajući se neumoljivom govorniku:

– Iako sam toj gospođi maloprije dao nekoliko kuna, svaka čast i vama gospodine. Ima istine u tome što ste rekli. Ima, ima...

 

Ključne riječi

Komentara 12

BE
Bela
13:25 16.02.2018.

Pa ja UVIJEK tako reagiram! I ja moram zaraditi svaku od onih kuna koju bi ona htjela badava, a znam ljude koji i puno više od mene muče da nešto zarade. Odvratno mi je tako gnjaviti ljude i u bitii ucjenjivati ih neugodom. Meni nije neugodno! Ja svakoj od takvih gnjavatorica odmah i u lice nedvosmisleno dajem do znanja da se novce ZARAĐUJU a ne dobivaju. mene su tako naučili još u predškolskoj dobi

MI
mickeyvienna
14:26 16.02.2018.

Kakve veze ima jesu li hrvatski drzavljani? Ko god moze da radi nesto ne bi trebao prositi a isto tako i oni koji ne mogu drzava treba da im da pomoc od ubiranja poreza. Niko nema pravo da me u retoranu (najgore je ljeti dok rade baste) dok sjedim sa obitelji uznemiruje i da mi unosi nekakve novine ili ispruzenu ruku u lice. Svaka drzava to treba da brani. Mi koji radimo ponekad nam je taj sat dva sto sjednemo negdje da imamo mir jedino sto imamo od dana. Sjeo sam da popijem kavu a ne da me neki neradnik kome je prosenje djelatnost uznemiruje. Jos se moram i paziti da nesto ne ukradu.

Avatar Hazl113
Hazl113
13:59 16.02.2018.

Nije mi jasno što radi Policija. Treba to maknut, a ono najgore što u većini slučajeva nisu ni Hrvatski državljani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije