Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladar zagreba

Kako je Bandić ušutkao oporbu iz HDZ-a i SDP-a

Milan Bandić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
18.06.2015.
u 11:05

Bandić je svoje oponente u Skupštini pretvorio u zaposlenike...

Otkad je izišao iz Remetinca i ponovno dobio gradonačelničke ovlasti, Milan Bandić ponovno je neupitni vladar Zagreba. Iako se za njim valjala gomila afera te iako je sada i formalno pod sudskim procesima, Bandićevo teflonsko odijelo, očito, i dalje funkcionira, a u tome mu pomaže i pasivna oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Posljednji je Bandićev potez smjena uprave Holdinga, bolje rečeno čišćenje ljudi Sandre Švaljek koja je Bandića bila zamijenila (i zamjerila mu se) dok je bio u pritvoru.

Bandić ispred Skupštine Holdinga može smijeniti upravu, ali njegove odluke ne nailaze na preglasno kritiziranje oporbe. On oporbu, zapravo, i nema. I tako je bilo sve godine njegove vladavine Zagrebom. Uvijek se držao one poznate uzrečice – prijatelje drži blizu, a neprijatelje još bliže. Tako je tijekom godina većinu svojih oponenata u Skupštini "kupio". Najveći bukači protiv Bandića postali su njegovi zaposlenici, poput nekadašnjeg HSP-ovca Pere Kovačevića, DC-ovca Joška Morića... Sada su mu u Skupštini formalna oporba HDZ i SDP. Ali samo formalna.

Iako je njegova Nezavisna lista raskinula koaliciju s HSLS-om, HSS-om i HSU-om, Bandić nema odveć problema s većinom. Prešutni dogovor, prema svemu sudeći, ima s HDZ-om, tako da u toj stranci ne treba tražiti prevelikog oponenta. Štoviše, u posljednje vrijeme hadezeovci dobivaju i određene sinekure. Tako je Marijan Tomurad mjesto šefa Vijeća Gradske četvrti Sesvete prepustio svom zamjeniku, HDZ-ovcu Draženu Markoti. Navodno će HDZ uskoro u VGČ Gornja i Donja Dubrava također imati većinu. Iako je Bandić SDP-ov odmetnik, on je i politički otac Davora Bernardića, šefa zagrebačkog SDP-a.

SDP je najveći poraz doživio na izborima 2013. godine kada je osvojio najmanji broj mandata. To mu se dogodilo nakon što je u Skupštini ta stranka postala Bandićeva oporba jer je zagrebački gradonačelnik iz partije izbačen 2010. godine nakon što se protivno volji SDP-a kandidirao na predsjedničkim izborima. Bandić je SDP-ovu sabotažu u Skupštini pretvorio u svoju veliku pobjedu. Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, tvrdi da nije ni u kakvoj koaliciji s Bandićem. Navodi da HDZ radi po principu da podržava one njegove odluke za koje smatra da su u redu, a da ostale ruši. Tako su prije neki dan na Odboru za prostorno uređenje, dodaje, srušili Bandićev prijedlog da se izrada GUP-a ili izmjena GUP-a s gradskog zavoda prebaci na privatnu tvrtku. U SDP-u pak kažu da su njihovi članovi jedina aktivna i nedvosmislena oporba.

– Da nema SDP-a, gradonačelnik Bandić uopće ne bi imao oporbu u Zagrebu. Plan i analizu razdvajanja podružnica Holdinga tražili smo godinu i pol prije nego što je to učinio Deutsche Bank kao izdavatelj obveznica. Prvi smo upozorili na malverzacije s GUP-om... – poručio je Bernardić. Bandića u Skupštini jedini suvislo kritizira zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

>>Ovo je 7 'važnih razloga' zašto je Bandić smijenio Upravu Holdinga

>>Bandić najavio veliku čistku u Zagrebačkom holdingu

Komentara 49

LA
LaurenceofArabia
11:46 18.06.2015.

Moc karizme.....

DU
Deleted user
13:17 18.06.2015.

Cim na bilo kom portalu, radio stanici ili tv programu cujem/vidim ovu stetocinu... gasim, upravo cu to i sad napraviti

BI
binki
12:03 18.06.2015.

Stvarno me čudi što jedan HDZ koji je radi vlasti koalirao sa Pupovcem nije oporba Bandicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije