Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studio D3Stooges3D

Kako je 3D printanje u limenci u Zapruđu postalo super biznis

D3Stooges3D tvrtka koja se bavi 3D printanjem
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/12
07.02.2019.
u 18:36

Počeli su Danijel i Luka Kirin, a ubrzo su se priključili Ivan i Filip Ormuž, također braća.

Dali su otkaze, pokupili sve sa štednje i time pokrenuli svoj biznis. Početak je to priče “D3Stooges3D”, malog studija skrivenog u prizemlju jedne od “limenki” u Zapruđu, gdje četvorica prijatelja printaju sve što mušterije zatraže, figurice životinja te likova iz filmova i videoogrica, šalice, podmetače, držače za sapune, naušnice... I odlično im ide.

VW kombi za ploče

– Počelo je zapravo prije četiri godine, kada je tata sam sklepao 3D printer jer je htio raditi modele aviona – prisjećaju se braća Daniel i Luka Kirin kako su se zainteresirali za tu tehnologiju. Uključili su se potom i njihovi prijatelji, također braća Ivan i Filip Ormuž. Kupili su tablete za crtanje za sto eura i počeli improvizirati. Skidali su modele s interneta i printali za probu, no ubrzo su počeli izrađivati i svoje.

D3Stooges3D tvrtka koja se bavi 3D printanjem
1/12

– Printali smo sve što nam je palo na pamet. Nekad bi uspjelo, nekad ne. Osovina za longboard koju smo sami dizajnirali, primjerice, kompletno nam se zaljepila za stol – objašnjava Luka.

Nakon nekog vremena dobili su ponudu za nešto veći projekt, trebalo je napraviti 400 kućišta za televizore. Upustili su se u “nepoznato”, kažu, no ispalo je O. K., a zarada dobra. I tako su se odlučili i ozbiljnije baciti u biznis.

– Rekli smo “ajmo probati”, povukli sve sa štednje pa otvorili firmu – opisuje Daniel.

Sada imaju pet printera, četiri s FDM i jedan s DLP tehnologijom, a svaki je vrijedan od 1000 do 2000 eura. U obje se vrste predmeti izrađuju nizanjem sloja materijala, objašnjavaju, ali kod DLP printera oni nastaju iz tekućine koja se osvjetljava UV laserom i onda stvrdne. Proces izrade počinje narudžbom, a osim što printaju, dečki i dizajniraju te obrađuju gotov predmet. Rade i sa smolom, a počeli su improvizirati i s keramikom. Trenutačno su angažirani na replici Volkswagenovog kombija od 40 dijelova koji će služiti kao polica za gramofonske ploče.

– Nikad nam nije dosadno, klijenti naručuju zaista svašta. Cijena proizvoda kreće se od 50-ak kuna za neki jednostavan privjesak pa sve do nekoliko desetaka tisuća kuna za zahtjevnije projekte. Najskuplja je bila izrada dekoracije koja krasi okvir izloga salona na Makarskoj rivijeri. Bila je u obliku kristala, radili smo u više dijelova i za to nam je trebalo mjesec dana – ističu dečki.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Savršena kombinacija

Imali su i nekoliko međunarodnih projekata, a plan im je, kažu, s vremenom se proširiti upravo na inozemno tržište.

– Kod nas je 3D printanje još relativno nepoznato i nerazvijeno, a vani su ljudi puno više prepoznali njegov potencijal. Zasad se u Hrvatskoj najviše koristi u medicini, primjerice za izradu umjetnih kukova, dok ovakvog kreativnog printanja kakvim se mi bavimo baš i nema – govori Ivan.

Sva se četvorica, pak, slažu kako nisu pogriješili kad su odlučili otvorititi “D3Stooges3D”.

– Radimo ono što volimo, ovo je kreativan posao i uvijek je zanimljivo, a još ako se od toga može i živjeti, to je savršena kombinacija – zaključuje ekipa iz Zapruđa.

Ključne riječi

Komentara 1

TO
Torpor
19:54 07.02.2019.

Bravo decki. Tako se to radi. Proleteri kukumavci nikada nece niti pokusati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije