Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Kako bi bilo da na zgradu zaborave staviti vrata?

soba dom Sava
Goran Stanzl/PIXSELL
11.02.2016.
u 17:15

Prilazi objektima bez kojih osobe s invaliditetom ne mogu u njih ući nisu luksuz

Malo je vjerojatno da je ikad izgrađena zgrada koja greškom nema ulaz ili, primjerice, stepenice koje vode na kat.

Bio bi to bizarni problem jer u tu se zgradu, naravno, ne bi moglo ući i ona ne bi imala nikakvu svrhu. Na prvi pogled suludi “što bi bilo kad bi bilo” problem na koji nema potrebe trošiti riječi. Bizarno, suludo, smiješno, a opet svakodnevno za jedan dio građana – osobe s invaliditetom. Jer za njih je nedostupna svaka zgrada ili ustanova bez adekvatnog ulaza. Baš kao da nema vrata. Problem na koji većina građana i ne pomisli stalno je prisutan koliko god nevidljiv bio. Takav se problem istaknuo prošli tjedan u Studentskom domu Cvjetno naselje.

Naime, studentima je obećavano da će ih u obnovljenim domovima dočekati novi krovovi, zidovi, podovi, namještaj, instalacije i – posebno uređene sobe za studente s invaliditetom. Stanari su se u domove uselili početkom siječnja i zaista su ih dočekale moderne sobe, osim onih – za studente s invaliditetom.

Sobe jesu obnovljene. No, tijekom prekrojavanja zidova napravljeni su preuski ulazi u sobe, a njihova površina nije dostatna da bi se u njoj uopće moglo okrenuti. Kako kažu studenti, došlo je do propusta zbog pogrešnog iščitavanja pravilnika i tako je 40 novih soba potpuno neupotrebljivo.

Zbog neznanja? Nepažnje? Nemara? Teško je sada reći razlog, no činjenica je da je takva pogreška, između ostalog, rezultat potpune neosviještenosti za problem osoba s invaliditetom. Jer da je itko za vrijeme radova na sekundu pogledao sobu i razmislio kako će osoba s invaliditetom u njoj boraviti, takvo što se ne bi dogodilo. A osim što je ta pogreška potpuno nedopustiva, nedopustiv je i pristup prisutan u svijesti i nadležnih i većine građana kako su adekvatno uređene sobe, ulazi i pristupi zgradama “posebne pogodnosti” za osobe s invaliditetom. Te “dodatne pogodnosti” ne bi se trebale ni smjele smatrati luksuzom, već bi se na baš svakoj zgradi trebale podrazumijevati. Baš kao i to da postoji ulaz u nju.

Komentara 2

NE
nepoznatinetko
02:23 12.02.2016.

Malo vjerojatno, osim kod nas. Živjela sam neko vrijeme u zgradi koja ima čak dvije rampe za kolica,ali i lift tek od prvog kata, dakle do njega treba prijeći priličan broj stepenica.

ZE
zelenakrava
08:33 12.02.2016.

Da zaborave ugraditi vrata ili stepenice.???? Pa to nije ništa čudno. U prvoj polovici šezdesetih u Kutini je izgrađen novi dom zdravlja.Sve je bilo lijepo i krasno ali u njemu su zaboravili napraviti WC-e!!! Kasnije se to nadograđivalo. Dakle takvihkvih slučajeva ima.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije