Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijena još nepoznata

Kakav Zagreb... Ovdje će biti najljepši Tuđmanov trg u državi

Klinča Sela Tuđmanov trg
Foto: Općina Klinča Sela
1/6
09.03.2016.
u 11:44

Još se ne zna koliko će gradnja stajati, no sve troškove, kaže načelnik općine Klinča Sela Miljenko Vučković, planiraju pokriti iz fondova EU

Dvadeset pet kilometara od Zagreba nalazit će se, prema najavama, budući najljepši trg u zemlji nazvan po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Počele su, naime, pripreme za gradnju središnjeg trga u sve većoj i sadržajima bogatijoj općini Klinča Sela, projekta koji je pokrenuo HDZ-ov načelnik Miljenko Vučković.
– Još smo na razini izrade idejnog projekta, a tek kada se bude izrađivao glavni, znat ćemo točnu cijenu gradnje. No, sve troškove planiramo podmiriti novcem iz fondova EU, točnije iz programa ruralnog razvoja – poručuje Vučković, čiji je prijedlog prihvatilo Općinsko vijeće.

Do 2023. kanalizacija

Na trgu će se, među ostalim, nalaziti poslovna zgrada, i to na sjevernom djelu parcele uz Amruševu ulicu, na kojoj će se moći održavati i videoprojekcije te natkriveni prostor koji će služiti za priredbe, izložbe, prezentacije, ali i postavljanje mobilnih prodajnih pultova te igraonice za djecu.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Iako se ne zna kada će početi radovi, projekt koji je izradila tvrtka Atrium svojim modernim izgledom, kaže Vučković, stvorit će ugođaj urbane sredine u mjestu koje bi se inače smatralo ruralnim.
Na lokaciji trga zasad je samo prazna livada s ponekim stablom. Postojeće zelenilo planira se zadržati te nadopuniti ukrasnim raslinjem, travnatim površinama, urbanom opremom i rasvjetom. Uz to će se urediti dječje igralište, a na središnjem dijelu trga osiguran je prostor za spomenik dr. Franji Tuđmanu. Spomenik se sastoji od biste na mramornoj kocki koja će se postaviti usred fontane, a bit će i osvijetljena.

Bit će ondje i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku – bista na mramornoj kocki usred fontane

Dječje igralište posebno nam je važno jer se u blizini trga gradi i nova škola, koja bi uporabne dozvole trebala dobiti već u svibnju. Gradit će se i nova školska dvorana, a u planu nam je također urediti Dom kulture. Do 2023. godine imat ćemo kanalizaciju na cijelome području – ističe Vučković. Iz Općine također poručuju da im je ovakav središnji trg potreban kako bi sve većem broju mladih obitelji koji se ondje doseljavaju iz svih dijelova Hrvatske mogli ponuditi adekvatan sadržaj.

– A razloga za njihovo doseljavanje je mnogo. Povezani smo s autocestom, a i jedna smo od rijetkih općina do koje vozi ZET – kaže Vučković.

Klinča Sela udaljena su osam kilometara od Jastrebarskog, a unatoč tome što ima “samo” oko 5000 stanovnika, općina se ubrzano razvija i raste zbog sve većeg priljeva stanovništva.

Ponos Županije

Iako u Hrvatskoj već postoji pedesetak trgova koji nose ime po prvom hrvatskom predsjedniku, u Općini se nadaju kako će njihov trg, jednom kad bude dovršen, biti najljepši. Komentari građana uglavnom su pozitivni, vesele se prostoru na kojem će moći organizirati i posjećivati razne manifestacije, od koncerata lokalnih glazbenih skupina i folklornih događanja kulturnih društava do nastupa njihovih mažoretkinja i zajedničkog gledanja sportskih utakmica.

Foto: Općina Klinča Sela

Načelnik poručuje i kako je njemu i njegovu timu, unatoč drugim projektima, gradnja ovog trga jedan od prioriteta, a nadaju se da će zahvaljujući uspješnom povlačenju novca iz europskih fondova Klinča Sela postati ponos Zagrebačke županije.

Komentara 7

KM
ko_munjara
07:52 10.03.2016.

Bože nas sačuvaj ovakvih "sposobnih" načelnika. Krajnji im je domet dizati spomenike Tuđmanu.

ZE
zendraf
09:04 11.03.2016.

Primitivci uvijek žele imati nešto najveće. Po tome ih se upravo i može prepoznati.

TR
Trnjanec
13:17 09.03.2016.

Za izgradnju ovakvih stvari NE MOGU SE povući sredstva iz EU fondova. Ne mogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije