Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAJKOVITA SCENOGRAFIJA

Kakav Advent nas očekuje: Hoteli za vikende već puni, grad će preplaviti Orašari

Advent u Zagrebu
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/13
15.11.2019.
u 23:02

Orašare i velike igračke postavit će i u obnovljeni dio Oktogona, gdje će se odvijati pop-up koncerti, a to je samo dio iznenađenja koje je pripremila Turistička zajednica Zagreba.

Orašari visoki tri metra stajat će na lokacijama zagrebačkog Adventa i “pozdravljati” sve koji dolaze u metropolu. I svaki će biti drugačiji i na specifičan način obilježavati određeni trg ili javnu površinu pa će, primjerice, onaj na Tomislavcu imati žezlo i krunu. Trenutačno ih u svojoj radionici u Opatiji izrađuje mladi kreativac Petar Banda, a u Zagreb će biti dopremljeni netom prije 30. studenog, kada se svečano otvara Advent u Zagrebu.

Ususret predsjedanju EU

Počet će već tradicionalno predstavom na klizalištu u Ledenom parku i paljenjem lampica na Zrinjevcu iako će zagrijavanje krenuti dva dana ranije, kada će mnogi ugostitelji otvoriti svoje kućice. Uz tradicionalne lokacije, Zagrepčani i turisti imat će prilike zabaviti se i na nekim novima. Advent posvećen filmovima ove će se godine tako iz Prolaza sestara Baković preseliti kod kina Tuškanac, a ondje će se svaki dan gledati božićne uspješnice. Bajkovitu scenografiju organizatori će postaviti već u Ilici, kod ulaza u Dežmanov prolaz, koji će također biti prigodno ukrašen.

Park oko kina postat će šuma od drvenih bijelih borova s oblacima koji lebde i svijetle u zraku i iz kojih padaju srebrne pahulje snijega, a u sredini će postaviti veliku glazbenu kutiju s balerinom. Portal s natpisom “Filmski advent” uvodit će posjetitelje u jedno od najstarijih zagrebačkih kina, koje će urediti kao starinski filmski studio. Orašare i velike igračke postavit će i u obnovljeni dio Oktogona, gdje će se odvijati pop-up koncerti, a to je samo dio iznenađenja koje je pripremila Turistička zajednica Zagreba.

– Orašar je lajtmotiv ovogodišnjeg Adventa, kao globalni simbol božićnih događanja, a odabrali smo ga jer uskoro počinje i zagrebačko predsjedanje Europskom unijom te niz prigodnih događanja. Tako će se ove godine na Europskom trgu odvijati i posebni program te razni tematski koncerti – kazala je direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld. U stilu Orašara uredit će i novu scenografiju ispred Hrvatskog narodnog kazališta, gdje će ujedno pripremiti program koji će nadopunjavati repertoar HNK, a Orašari će biti postavljeni i u Tunelu Grič. Najljepše scene iz baleta uredit će i u Muzeju za umjetnost i obrt, a osmislili su i escape room za djecu na tu temu. Raznovrstan program za obitelji s djecom nudit će se i u Zoološkom vrtu, i to na temu polarnih životinja. Svoja vrata za građane i ove će godine petkom i subotom otvoriti Vila Prekrižje u sklopu Ureda predsjednice, u kojoj će se predstaviti božićni običaji iz cijele Hrvatske, a ZET-ovi autobusi vozit će s Kaptola i Britanca.

Advent u Zagrebu
1/12

Tijekom prosinca održat će se i 11 prigodnih glazbenih festivala, poput Adventa pod lanternom, u sklopu kojeg će srijedom i četvrtkom zbor šetati uz nažigače Gornjeg grada i pjevati božićne pjesme, dok će se Zlatnoj dvorani Instituta za povijest odvijati “Večeri s Brahmsom”, u sklopu kojih će se svirati na Streicheru, “bratu blizancu” klavira koji je bio omiljen Brahmsu. Na poznatim zagrebačkim vuglecima, poput Kamenitih vrata i u Dežmanovu prolazu, profesionalni glazbenici izvodit će pak popularne klasične napjeve kroz “Zagrebačke adventske razglednice”.

Posebna suradnja ostvarena je s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske koje će 10. prosinca dovesti švedski profesionalni zbor na Zrinjevac i u Maksimir kako bi obilježili blagdan sv. Lucije pa će Zagrepčani moći vidjeti kako izgleda njihova tradicija, u sklopu koje djevojke u bijelom pjevaju sa svijećama na glavi – istaknula je M. Bienenfeld dodajući da je Turistička zajednica za organizaciju i promotivne kampanje koje provodi u Italiji, Mađarskoj, Austriji, Danskoj, Belgiji, Irskoj..., odnosno u 16 zemalja, potrošila 5,5 milijuna kuna. U svrhu promocije oblijepit će i stare stupove po gradu, na kojima će izvjesiti detaljan program događanja.

U organizaciji 2000 ljudi

– Advent je jedno od najvećih i najdužih događanja koje radimo s partnerima, svake godine u organizaciju je uključeno više od dvije tisuće ljudi pa smo ih zamolili da se što manje koristi plastika, a ujedno smo s Društvom tjelesnih invalida ove godine napravili i rampe, premosnice preko kabela – kazala je Martina Bienenfeld dodajući da su smještajni kapaciteti za adventske vikende već popunjeni, zbog čega su s HŽ Putničkim prijevozom dogovorili besplatne vlakove koji će voziti iz zagrebačkog prstena u glavni grad, i to od ponedjeljka do četvrtka. U nedostatku slobodnih soba i apartmana, gosti koji dođu na Advent odsjedaju u okolnim gradovima, ali i preko granice, tako da, napomenula je M. Bienenfeld, i Slovenija ima koristi od zagrebačke manifestacije.

– Zagreb će obilježiti kraj turističke godine, u sklopu koje smo prešli brojku od 20 milijuna turista, a pridonijet će i boljim financijskim rezultatima. Očekujemo potrošnju od pola milijarde kuna – rekao je ministar turizma Gari Cappelli, dok je gradonačelnik Milan Bandić zaključio da je Zagreb učio od Beča, a sad je postao bolji od svog učitelja. 

Kako je najavio gradonačelnik, po prvi puta ukrasit će se za vrijeme Adventa i Park Grič, Zakmardijeve stube, Ulica Franje Račkoga (od Trga hrvatskih velikana do Trga žrtava fašizma) te Trg žrtava fašizma, glavna šetnica u Parku Maksimir od ulaza u park do Vidikovca, Gradsko kazalište Trešnja, ZOO u Maksimiru, Bundek. i Trg Franje Tuđmana.

- Grad Zagreb je prije svega siguran grad pa će tijekom zagrebačkog Adventa biti aktivne prometne, interventne, protueksplozivne službe te pripadnici krim policije u civilu. Zbog problema kod ukrcaja i iskrcaja putnika na Palmotićevoj ulici najavljene su nove lokacije autobusa i angažman studenata koji će zajedno s prometnim redarima pomagati kod ukrcaja i iskrcaja autobusa te dijeliti informativne letke - ističe gradonačelnik Bandić, dodajući da će, uz autobusne linije do Ureda predsjednice, Grad Zagreb nastaviti i suradnju s Marijom Bistricom kako bi se povezala dva Adventa.

Ključne riječi

Komentara 12

LA
larala
15:39 18.11.2019.

besplatni vlakovi od pon-čet za zagrebačku okolicu a, ništa o besplatnoj vožnji zetom za zagrepčane

SI
sinke12
11:26 16.11.2019.

Tko je taj Orašar?

IH
iron.hide.54966
07:01 16.11.2019.

Super...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije