Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvart nekad i sad

Kada se Kustošija pripojila gradu Zagrebu

Kustošija nekad
Foto: Muzej grada Zagreba
1/3
15.12.2013.
u 10:00

O povijesti četvrti u projektu 
Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba

Kustošija je nekadašnje prigradsko selo koje je smješteno između Vrapča i Črnomerca te je bilo u posjedu biskupije, a nazvano je prema kanoniku kustosu koji je vodio brigu o tom području. Nalazila se točno uz zapadnu granicu Zagreba nakon Črnomerca.

Nakon Prvog svjetskog rata nastojalo se područja zapadno od Črnomerca priključiti Zagrebu. Godine 1920. započela je akcija pripojenja općine Vrapče gradu Zagrebu (u sklopu te općine do 1937. nalazila se i Kustošija, koja tada postaje samostalna općina). Godine 1932. o pripojenju Kustošije uvelike se pisalo u dnevnom tisku.

Među ostalim, navodi se: “Protivnici priključenja iz gradskih struktura uvjeravali su da bi pripojenje tog dijela značilo za gradsku općinu samo novi teret, u obliku novih investicija za uređenje cesta, kanalizacije, vodovoda, električne mreže i sveg ostalog što je potrebno. Kustošija je s druge strane iznosila svoje razloge motivirajući koristima koje bi Zagreb imao od industrije, koja je pobjegla iz gradskih granica baš zbog olakšica, koje joj pruža neposredna blizina Zagreba.”

Iako tada gradska uprava nije uvidjela konkretne koristi od pripojenja Kustošije, zanimljivo je da je tramvajska uprava zaključila da se tramvajska linija proširi prema zapadu sve do Stenjevca. “Takav račun sasvim je umjestan... jer sama Kustošija imade 4277 stanovnika dok cijelo područje općine Vrapče broji 12 841 stanovnika, od kojih je golema većina upućena na život u Zagrebu”, navodi se u tisku.Kustošija je Zagrebu pripojena tek 1945. godine, a tramvajska linija do Stenjevca nije produžena do danas.

Zagrebački kvartovi nekad i sad – uključite se u projekt

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije