Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštitar iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar

Kad odložim oružje i skinem uniformu – uzimam u ruke kist

Mladen Spevan
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
07.12.2016.
u 11:35

Mladen je prije dvije godine od nadređenih dobio dozvolu da svoje radove izlaže u predvorju Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar

Zidovi domova zdravlja najčešće su bijeli i bezlični, no zidovi Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar potpuna su suprotnost. Umjetničke slike živih boja zaustavljaju prolaznike te ih privlače da se u njih zagledaju. A izložba u hodniku djelo je zaštitara Mladena Spevana koji radi na porti Zavoda.

Tijekom radnog dana Spevan je ozbiljan i pedantan zaštitar, a kada završi radno vrijeme, skida uniformu i prima kist u ruke te otkriva svoju nježnu, umjetničku stranu. 
– Slikam otkad znam za sebe, a u Zavodu su mi prije dvije godine dopustili da ovdje izlažem svoje radove – kaže taj Zagrepčanin, čije slike su najčešće inspirirane rodnim gradom.

Član je Udruge umjetnika August Šenoa i Hrvatskog društva likovnih i literarnih umjetnika Mansarda iz Sesveta jer se, uza slikanje, bavi i pisanjem pjesama. Osim što slike ukrašavaju prostorije Zavoda, uvijek se nađe i netko tko sliku kupi. No, novac tom umjetniku nije najbitniji.

– Jedan gospodin htio je sliku ruža za svoju ženu, ali u povjerenju mi je rekao kako sada nema novca da je plati, pa sam mu je poklonio – ispričao nam je Spevan. Zbog takve velikodušnosti i ljubaznosti, zaštitar je omiljen među zaposlenicima Zavoda. Svako malo netko zastane i potapša ga prijateljski po ramenu, objašnjavajući kako im Mladenov osmijeh na ulazu u Zavod uljepša dan.

Mladen stvara isključivo nakon radnog vremena u Zavodu jer, kako kaže, u slikanje se toliko udubi da ne doživljava ništa oko sebe, a to si ne može dopustiti. Nedavno je kupio teleskop, što mu je bila želja odmalena pa će uskoro početi slikati svemirske motive. Hoće li ti motivi biti pogodak ili ne, prosudit će kao i uvijek, kaže, njegova žena Katica. – Katica mi je najveći kritičar. Iako ona ne zna slikati, uvijek mi točno kaže što nije dobro – kaže Spevan.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije