Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fenomen u Maksimiru

Kad dive iz Zoološkog vrta biraju frajere, vlada pravilo mlađe je slađe

zoo
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/18
30.10.2020.
u 17:10

Zanimljiv fenomen predvodi patuljasta ara, koja je od partnera starija 17 godina

Britney Spears bila je izabrala 13, Heidi Klum 16, a Madonna čak 35 godina mlađeg. Kada su muškarci u pitanju, pokazale su da vrijedi pravilo mlađe je slađe, a i na našim prostorima toga ne nedostaje. Matilda se u Zagrebu “zaljubila” u dvije godine mlađeg Ennija, Padma je sudbonosno “da” rekla 12 godina mlađem Johnu Johnu, a između Dirka i Martine četiri su godine razlike. Možda oni nisu zvijezde u pravom smislu riječi, ali svakako su maksimirska atrakcija. Riječ je o životinjama u Zoološkom vrtu, a među stotinama parova deset je ženki u sretnom partnerstvu s mlađim mužjacima.

“Svadbeni ples” crne rode

Martina i Dirk, kapibare ili vodenprasci, najveći su glodavci u svijetu životinja, a u svojoj su dugogodišnjoj vezi dobili tri mladunca, pri čemu je na svijet posljednji stigao mali Tomica. Oni se, naime, pare cijele godine, a ženke i nisu najvjernije svome “mužu”, već su poligamne te su im najdraži dominantni tipovi. No zajednica krznenih glodavaca na prvu se ne čini takvom, već su kao prava mala i sretna obitelj koja se voli družiti, posebice kad su kišni dani pa se zajedno, kao na kakvom filmskom spoju, skrivaju u kućici.

Foto: ZOO Zagreb

U svijetu deva ponešto je dinamičnije. Mužjaci dvogrbe deve, naime, podivljaju u sezoni parenja; agresiju pokazuju na razne načine pa tako, primjerice, škrguću zubima, grizu, pljuju, napuhuju obraze, zabacuju glavu, a ponekad i pokušavaju sjesti na “suparnika”. No to očito privlači dvije tone tešku zagrebačku ljepoticu Egiyn, koja je vjernost “obećala” svojem sedam godina mlađem partneru Abdulu.

27.10.2020., Zagreb - Zivotinjski parovi u Zooloskom vrtu u kojima je zenka starija od muzijaka. Dvogrbe deve. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Najfriškiji su par dvoprsti ljenjivci Matilda i Ennio. On je dvogodišnjak koji je na svijet došao u njemačkom Krefeldu, a ona četverogodišnjakinja iz mađarske Jure. Zajedno su se prije tjedan dana uselili u nastambu u Tropskoj kući, no ponašaju se kao da se znaju cijeli život, baš poput para čupavouhih lemura, petnaestogodišnje Padme iz Italije i njezina čak 12 godina mlađeg partnera Johna Johna iz Danske. Oni su početkom srpnja postali roditelji dviju crno-bijelih ljepotica, što je bilo pravo iznenađenje jer je nakon 18 godina u tu nastambu došla prinova.

zoo
1/6

Mladog i preslatkog ljubi i dvadesetpetogodišnja Kulička, a između nje i Kentija, koji se proslavio kada je za 91. rođendan zagrebačkoga ZOO-a prognozirao rezultat nogometne utakmice u Maksimiru, četiri su godine razlike. Prije nekoliko godina mala obitelj gibona postala je bogatija za žensko mladunče, a plod njihove dugogodišnje ljubavi je Fiona.

27.10.2020., Zagreb - Zivotinjski parovi u Zooloskom vrtu u kojima je zenka starija od muzijaka. Giboni. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Na doživotnu vjernost obvezuju se i crne rode, a prije parenja izvode veličanstven “svadbeni ples”, koji se sastoji od pokreta kao što su trešnja glavom i klepetanje kljuna. Zagrebačka pernata ljubimica danas ima 25, a stigla je iz Đakova prije 24 godine. Njezin mužjak pak došao je prije desetljeća iz Velike Britanije, a danas ima 13 godina. Razlike u starosti i podrijetlu nisu stale na put njihovoj ljubavi te su se od prvog dana odlično slagali, no na proširenje obitelji dugo su čekali pa su prve mlade dobili tek prije nekoliko godina.

Foto: ZOO Zagreb

Kraljici donose hranu

Madagaskarska papiga također si je izabrala 12 godina mlađu polovicu. Barem zasad, jer one su po prirodi poligamna vrsta i ženka ima od tri do osam partnera u životu, a baš kako priliči pravoj životinjskoj kraljici, svi joj “dečki” donose hranu dok ona sjedi na jajima.

Foto: ZOO Zagreb

Još se jedna ljubavna priča ove godine rodila u maksimirskom zvjerinjaku, i to kad je u siječnju ženki modro-žute are stigao desetljeće mlađi frajer. Ljubav je zaista slijepa i ne pita za godine, složile bi se ove dlakave i pernate vrste da mogu, a posebice patuljasta ara, koja bi bila apsolutna pobjednica da se životinjske dive na istoku grada natječu koja će pronaći mlađeg partnera.

zoo
1/3

Naime, njezin je čak 17 godina mlađi. Ženka merkata odabrala si je samo godinu dana mlađeg, no u vezi tog para afričkih bandita, kako ih od milja nazivaju u Zoološkome vrtu, na svijet je došlo već devetero mladunaca. Ponosni roditelji, ženka iz Frankfurta i trogodišnji mužjak iz Amsterdama, lani su dobili četvero mladunaca, a 2018. godine njih petero pa su među vrstama koje najviše popravljaju “demografsku” sliku u Maksimiru.

Foto: ZOO Zagreb

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije