Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Kad bi Grad barem imao 
u glavi, a ne samo u našim novčanicima...

Smeće
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
13.03.2016.
u 13:00

Bilo bi sasvim logično da nadležni prije donošenja odluke koja bi mogla biti sporna naprave neku vrstu ankete s građanima.

Stara narodna kaže da tko nema u glavi, ima u nogama. Ta bi izreka u slučaju Grada mogla glasiti – ako nema u glavi, ima u novčaniku. A s obzirom na to da gradski novčanik pune građani, izgleda da se Grad ne libi posegnuti u njega, umjesto da prvo promisli “glavom”.

Rezultat je nizanje odluka protiv kojih se građani bune. Organiziraju se prosvjedi, nižu se medijski napisi, Grad malo bi, pa malo ne bi i na kraju gradonačelnik spašava situaciju uz poruku da će se sve napraviti u interesu građana. Pa posao ide ispočetka – traže se novi modeli, odluke se mijenjaju dok se ona prvotna ne poništi i dok se ne donese nova. A sve to košta. I to zato što Grad ne razmišlja unaprijed. Svakako treba pohvaliti što se barem u jednom trenutku sluša građane, ali to se nekako i podrazumijeva s obzirom na to da ne živimo u diktaturi, nego u demokraciji. No postavlja se pitanje je li ikome ikada palo na pamet da se mišljenje građana uzme u obzir prije donošenja odluke? Je li itko uzeo u obzir nešto što se zove kvalitetna komunikacija s građanima?

Jer, bilo bi sasvim logično da nadležni prije donošenja odluke koja bi mogla biti sporna naprave neku vrstu ankete s građanima. Ako se radi neka promjena u kvartu, valjda bi bilo pametno posavjetovati se s njegovim stanovnicima koji ipak najbolje znaju što im i kako treba. Dakle, nameće se pitanje zašto je Gradu teže uložiti u komunikaciju s građanima, nego plaćati pogreške. A mnoge bi se mogućnosti otvorile da nadležne gradske službe prestanu ignorirati Zagrepčane. Ne bi se, primjerice, stavljali pa skidali iritantni katadiopteri, kao što je to bio slučaj u Mesničkoj. Ne bi se zabranjivalo pa opet omogućavalo parkiranje, kao na Gornjeg gradu. Ne bi se stavljali pa skidali previsoki uspornici kao u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Ne bi se, najnoviji je primjer, povećavao pa smanjivao broj odvoza otpada zbog kojeg su građani mjesecima plaćali zrak. Ne bi se puno grešaka napravilo – da Grad ima u glavi, a ne u našim novčanicima.•

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
15:59 13.03.2016.

No, odgovor je jednostavan; baš svaku pogrešku, svaku naknadnu promjenu, popravak - plaćamo mi. Zbog toga je neodgovornim i bahatim ljudima tako lako donositi odluke te ih mijenjati, graditi ulice i mostove te ih prepravljati...i tako u nedogled

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
18:57 13.03.2016.

Hm, nema večeg trkača ujutro, nema večeg obilazitelja gradilišta cijelog dana, nema večeg bicikliste, nema večeg kuhara graha za prvi maj u trku. Naš trkači heroj, - gradonačelnik nacionale. Jake noge, mora se priznati, sigurno ima. A što je saa glavom? To bu rešil porez i najveći prirez na svijetu, koji plaćaju bedaki purgerski koji vole trčanje i trčkaranje. I svi se grohotom nasmijaše, a rođosi ponajviše.

TH
than
23:45 13.03.2016.

Pa treba skupiti pare za sve rodijake na izmisljenim radnim mjestima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije