Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA DONACIJA

Južna Koreja neće slati hranu Sjevernoj

poplava u Sjevernoj Koreji
Reuters
24.08.2010.
u 13:03

Premda su najnovije poplave još više pogoršale situaciju u Sjevernoj Koreji, koja se i prije oslanjala na inozemnu pomoć, u Južnoj Koreji su zbog zaoštravanja neprijateljstava odlučili da neće nastaviti pružanje pomoći prekinuto 2008.

Iako su dvije Koreje službeno još uvijek u ratu, jer je pedesetih oružani sukob okončan primirjem a ne mirom, cijelo desetljeće je bogata Južna Koreja slala pomoć u hrani osiromašenom sjeveru države koji je pod upravom Kim Jong Ila, diktatora i sina prvog diktatora Kim Il Sunga. Međutim, nakon dolaska na valst 2008. vlada sadašnjeg predsjednika Leeja Myung-baka prekinula je bezuvjetno pružanje pomoći siromašnom sjeveru, koji se uglavnom oslanja na inozemnu pomoć da bi prehranio svojih 24 milijuna stanovnika; poljoprivreda je uništena dugogodišnjom kolektivizacijom i obrušavanjem vlasti na sve što i najmanje posjeća na bilo kakav privatni biznis, a niz poplava u prethodnim godinama dodatno je pogoršao stanje. Nakon što je u ožujku potopljen južnokorejski ratni brod, za što se smatra da je bilo djelo režima u Pyongyangu, svaka trgovina između dviju Koreja je prekinuta.

Šef vladajuće stranke u nedjelju navečer upitao je vladu treba li Seoul nastaviti s pomoći Sjevrnoj Koreji, budući da su katastrofalne poplave pogodile baš sjeveroistočni pogranični grad Sinuiju, kroz koji se odvijala većina prometa robe s inozemstvom (Kinom). Međutim, glasnogovornik Ministarstva za ujedinjenje, u čijoj je nadležnosti poslovanje sa Sjevernom Korejom, Chun Hae-sung izjavio je:

- Trenutačno vlada ne razmatra mogućnost ponovne uspostave slanja pomoći u riži Sjevernoj Koreji.

Komentara 3

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
16:58 24.08.2010.

Treba pomoći susjedu, jer će jednog dana on možda pomoći tebi?

AG
Agramer198
18:57 24.08.2010.

Treba pomoći susjedu koji će ti jednog dana možda hititi atomsku bombu na glavni grad??? Onak... NE.

OB
-obrisani-
03:29 25.08.2010.

I u čemu je problem, svi oni oji podržavaju militantnu komunističku dinastiju Kim i njihovo demokratsko pravo na oružje na ovome forumu sada moraju pozdraviti isto tako demokratsku odluku Južne Koreje da ih ne hrani, neka si “narežu“ 20 deka kalašnjikova i nek jedu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije