Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje knjige

'Josip Kuletin svojim je djelovanjem ostavio velik trag u cijeloj zemlji'

Promocija knjige fra Joze Župića o Josipu Kuletinu, autoru alkarske koračnice
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/20
21.09.2019.
u 17:09

Na Zrinjevcu se okupljenim Sinjanima, ali i brojnim Zagrepčanima, obratio autor knjige

Melodije Cetinske krajine orile su se središtem metropole, gdje je danas predstavljena knjiga o Josipu Kuletinu, skladatelju i kapelniku triju vojski. Upravo je ovaj Sinjanin autor slavne alkarske koračnice "Sinjski alkari" koja je od davne 1934. godine neizostavan dio svake Sinjske alke.

Nakon što je Gradska glazba Sinj uz pratnju Kravat pukovnije prošla Bakačevom, Trgom bana Josipa Jelačića i Praškom ulicom, povorka je uz melodiju pjesme "Serbus, Zagreb moj" stigla na Zrinjevac. Tamo se okupljenim Sinjanima, ali i brojnim Zagrepčanima, obratio autor knjige "Josip Kuletin - hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik" fra Jozo Župić, također porijeklom iz Sinja.

- Josip Kuletin svojim je djelovanjem ostavio velik trag, ne samo u svome rodnom gradu, već i cijeloj zemlji te je zaslužio izići iz sjene. Volim kada ga se sluša, kada se o njemu piše i kada se zna tko je on - kazao je fra Jozo Župić o ovome skladatelju o kojemu se godinama malo znalo.

VIDEO Promocija knjige fra Joze Župića o Josipu Kuletinu, autoru alkarske koračnice

Nakon što se zainteresirao za njega, dodaje, tri je godine po cijeloj Europi marljivo prikupljao svu dostupnu građu kako bi saznao što više informacija o ovome Sinjaninu. Stupio je u kontakt i sa članovima njegove obitelji, kako bi što bolje oživio lik i djelo Josipa Kuletina.

Skupljenu je građu pretvorio u knjigu koja u tri dijela opisuje Kuletinov životni put. Ostao je upamćen po svojim skladbama među kojima su koračnice "Kroz splitske kale" i "Posmrtna koračnica" koju je posvetio svome ocu, a tu su i "Serenada" skladana za veliki orkestar, zborna pjesma "Brodar", dječja opereta "Kanarinac je krivac"... Knjiga donosi i opis njegove smrti. Naime, po Kuletina su 1945.godine došli partizanski komesari, a on se nikada nije vratio kući.

Promocija knjige fra Joze Župića o Josipu Kuletinu, autoru alkarske koračnice
1/12

-Alkarska koračnica Josipa Kuletina neizostavan je dio Sinjske alke, a samim time naše tradicije i nacionalnog identiteta. Svakako bi više ljudi trebalo znati za njega, stoga mi je drago mi je da ga imamo priliku predstaviti i Zagrepčanima - kazala je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac. Složio se s njom i predsjednik Kluba Sinjana Zagreb Davor Varenina.

-  Josip Kuletin, godinama zanemaren, važan je za sve nas. Želimo da ovo bude poticaj da se i muzikološki i povijesno valorizira te da napokon dobije mjesto koje mu pripada. Neka glazba govori umjesto njega te umjesto nas - zaključuje Varenin.

Komentara 2

Avatar Django
Django
17:09 21.09.2019.

“....po Kuletina su 1945.godine došli partizanski komesari, a on se nikada nije vratio kući....”. Ovo je najbolji komentar na jedan drugi članak u današnjem VL, gdje komentari nisu omogućeni. Mora biti da je kompozitor “sigurno zaslužio ono što ga je snašlo” jer je pisao pjesme i za vrijeme NDH. Kako god bilo, završavam komentar pozdravom vrlo raširenim u to vrijeme - do viđenja.

DU
Deleted user
00:06 22.09.2019.

bio sam na Alci u Sinju, i drago mi je vidjeti njihovu limenu glazbu... relativno malen gradić a puno glazbenika... mladež, djeca..svaka čast...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije